Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI/GEORGE FREY/VICKIE FLORES/IAN LANGSDON/Avalon/Avalon Editorial/Profimedia

Bioskopi u Velikoj Britaniji su na ivici ambisa. Neophodna je hitna finansijska pomoć, poručili su u pismu tamošnjoj vladi najpriznatiji filmski stvaraoci u toj zemlji.

Reditelji Stiv Mekvin i Deni Bojl, kao i producentkinja serijala o Džejmsu Bondu Barbara Brokoli uputili su otvoreno pismo Vladi Velike Britanije u kome traže pomoć države za velike bioskopske lance, prenosi „Gardijan“.

Dodatna finansijska podrška je neophodna, jer je ovaj deo industrije zabave među najvećim žrtvama pandemije koronavirusa, navodi se u apelu.

– Budućnost čitave filmske industrije u Velikoj Britaniji neizvesna je zbog katastrofalne situacije u bioskopskim lancima „Odeon“, „Cineworld“, „Showcase“ – stoji u pismu.

Filmski stvaraoci u apelu izražavaju nada da će Vlada Velike Britanije reagovati i dodaju:

– Bioskopi u ovoj zemlji su na ivici ambisa. Hitno nam je neophodna finansijska podrška kako bismo osigurali da buduće generacije mogu da uživaju u bioskopskoj magiji.

Stiv Mekvin Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Pored Mekvina, Brokolijeve i Bojla, svoj potpis na ovaj apel stavili su i reditelji Ama Asante, Gurinder Čada, Pol Gringras i Kristofer Nolan.

Potom producenti i Dejvid Hejman i Elizabet Karlsen, kao i glumci Džu Lou i Stiven Fraj.

Stiven Fraj Foto: Hannah McKay / PA Images / Profimedia

Gotovo svi bioskopi u Velikoj Britaniji trenutno su zatvoreni. Zbog toga su ponovo odložene premijere mnogih filmova, a prihoda na blagajnama nema. Nedavna analiza kuće „Comscore“ pokazala je da je u 2020. godini pad prihoda u bioskopima iznosio 76 procenata kao direktna posledica pandemije.

Naročito su pogođeni veliki biopskopski lanci, zbog nedostatka holivudskih blokbastera na njihovim repertoarima i poteškoća da se prilagode restriktivnim epidemiološkim merama kada su kratko vreme radili tokom leta i rane jeseni.

Izvršni direktor Britanske bioskopske asocijacije Fil Klep istakao je da Vlada jeste pomagala u okviru velikog državnog paketa pomoći, ali da to nije puno značilo bioskopskim lancima:

– Od tih lanaca se zahtevalo da sve vreme plaćaju dažbine, od poreza do održavanja zgrada kao da sve vreme rade – objasnio je Klep za „Gardijan“.

Iako je fondacija „Culture Recovery“ pomogla manje, nezavisne bioskope, Klep je precizirao da veliki, komercijalni bioskopski lanci u koje dolazi 80 odsto britanske bioskopske publike, nisu dobili pomoć.

– Sada se čini da bioskopi neće biti otvoreni pre marta. To će značiti da su zatvoreni gotovo godinu dana. Samim tim, opstanak bioskopa dovodi se u pitanje. Molimo Vladu da pronađe način za izdvajanje sredstava kako bi ova industrija opstala – poručio je direktor Britanske bioskopske asocijacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar