Predrag Gaga Antonijević Foto: N1

Film "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, srpski kandidat za Oskara, biće prikazivan u američkim bioskopima od 5. februara 2021. godine, rezultat je ugovora kompanije "101 Studios" sa producentima ovog ostvarenja.

– Izuzetno je i retko da velika distribucija stane iza srpskog filma. To će pomoći da se priča o stradanju o Jasenovcu što dalje čuje – kaže za Nova.rs Predrag Gaga Antonijević, reditelj i jedan do producenata filma.

Informaciju o potpisivanju ugovora preneo je portal „Dedlajn“ pod oznakom „ekskluzivno“, podsećajući da je film izabran za srpskog kandidata za Oskara.

„Smešten u 1940-te, film govori o maloj Dari (Biljana Čekić) u Hrvatskoj i njenom neposrednom suočavanju sa užasima Holokausta pošto je sa majkom i braćom poslata u koncentracioni logor poznat kao Jasenovac. To mesto bilo je jedini aktivni logor smrti tokom Drugog svetskog rata koji nisu napravili ili vodili Nemci, ali nadzornici i straža nisu bili ništa manje nemilosrdni i surovi. Pod upravom opakih emisara fašističkih ustaških vlasti, logor je bio mesto za ubijanje Srba, Jevreja i Roma i za prevaspitanje ponekog deteta koje se činilo vredno rehabilitacije. Dok se oko nje odvijaju neopisivi zločini, Dara mora da iskaže silnu hrabrost da bi zaštitila svog mlađeg brata od užasne sudbine, da obezbedi sopstveno preživljavanje i da isplanira neizvestan put ka slobodi“, opisuju Antonijevićev film novinari „Dedlajna“.

Iz filma „Dara iz Jasenovca“ Foto:Promo/MCF

Ceo projekat je kompaniji „100 Studios“ (čiji distributer za svet je Universal Pictures) predstavio član odbora Ron Barkl.
„Gajim ogromno poštovanjem prema radu Gage (Antonijevića) godinama unazad i bio sam dirnut nedovoljno poznatom pričom ispričanom u ‘Dari iz Jasenovca’. Verujem da će publika znati da ceni ovakvu veštinu i poduhvat da se ispriča ova uverljiva priča iz ugla male devojčice“, rekao je Barkl, a prenosi „Dedlajn“.

Film je pohvalio i poznati producent Dejvid Glaser, čelnik kompanije „101 Studios“.
„‘Dara iz Jasenovca je prvi dugometražni film koji otkriva zverstva u po brutalnosto ozloglašenom koncentracionom logoru Jasenovac. Dužni smo da ispričamo ovu neverovatnu priču i u kompaniji ‘100 Studios’ osećamo se privilegovanim zbog prilike da ovaj film predstavimo američkoj publici“, navodi on.

Ugovor za film nastao prema scenariju Nataše Drakulić koji su producirali Predrag Antonijević, Petar Vukašinović i Maksa Ćatović ispred kompanije „100 Studios“ potpisao je Lif Servantes de Rainstajn, dodaje „Dedlajn“.

Pored devojčice Biljane Čekić, u filmu „Dara iz Jasenovca“ igraju Zlatan Vidović, Marko Janketić, Nataša Ninković, Igor Đorđević, Anja Stanić, Vuk Kostić, Radoslav Rale Milenković…

Bioskopske projekcije ovog ostvarenja u Srbiji ranije su najavljene za april 2021. godine.

„Dara iz Jasenovca“ izabrana je krajem novembra za srpskog kandidata za Oskara, a način izbora pratile su i polemike u javnosti. Antonijević je na te polemike odgovorio samo kratko upućivanjem na pravilnik Američke akademije filmske umetnosti i nauke vezan za prijavljivanje za 93. izdanje dodele Oskara, najavljeno za 25. april 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare