Marija Kalas, Pablo Larrain i Anđelina Džoli Foto:John Baker / Topfoto / Profimedia/EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Holivudska zvezda Anđelina Džoli tumačiće opersku divu Mariju Kalas u novom biografskom filmu o velikoj zvezdi klasične muzike koji će režirati Pablo Larajn.

Film jednostavnog naslova „Maria“ doneće „burnu, divnu i tragičnu priču o životu najveće svetske operske pevačice, s fokusom na poslednje dane Kalasove u Parizu tokom sedamdesetih“, javio je „Varajeti„.

– Dobiti šansu da kombinujem moje dve najdublje i najintimnije strasti – film i operu jeste ostvarenje dugo sanjanog sna. A raditi ovo s Anđelinom, izuzetno hrabrom i radoznalom umetnicom je fascinantno. Istinski poklon – kazao je Larajn.

Scenario za biografski film o Mariji Kalas potpisuje Stiven Najt, poznat po još jednom biopik ostvarenju – „Spenser“ o princezi Dajani, ili po popularnoj seriji „Peaky Blinders“, a glumica koja na velikom platnu treba da dočara opersku divu istakla je kako „veoma ozbiljno shvata kakvu odgovornost imam spram Marijinog života i zaostavštine“:

– Daću sve od sebe da budem dorasla izazovu. Pablo Larajn je reditelj kojem sam se dugo divila. Dobiti šansu da ispričamo još jedan delić Marijine priče s njim, i to po scenariju Stivena Najta je ostvarenje sna za mene – izjavila je Džolijeva.

Anđelina Džoli Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Larajnu nikako nije strano da biografije slavnih ličnosti donosi na veliko platno. Prošle godine publika je gledala film „Spenser“ u kojem je Kristen Stjuart igrala princezu Dajanu, a pre toga je 2016. godine režirao „Džeki“ u kojem je Natali Portman tumačila bivšu američku prvu damu Džeki Kenedi, a posle ubistva predsednika SAD i suprugu Aristotela Onazisa koji je Mariju Kalas ostavio baš zbog Žakline. Oba ova ostvarenja donele su glavnim glumicama – Stjuartovoj i Portmanovoj nominacije za Oskara, a Larajn je pre deset godina ušao u istoriju kao prvi čileanski sineasta koji je bio u trci za zlatnu statuu Američke akademije za najbolji strani film – za istorijsku dramu „No“.

Marija Kalas, jedan od najvećih soprana u istoriji opere, rođena je 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Kada su joj se roditelji razišli, seli se sa majkom i sestrom u Atinu. Uprkos preprekama, s kojima se susretala, uspeva da se nametne na operskoj sceni svoje zemlje i to već nakon debija 1942. godine u Grčkoj nacionalnoj operi kao Pučinijeva „Toska“. Od tada se samo nižu uloge širom Evrope i sveta, a slava i pažnja kojom su obasipali Mariju Kalas bila je do tad bez premca.

Marija Kalas Foto:John Baker / Topfoto / Profimedia

Kao jedna od najvećih zvezda toga doba sve što se ticalo Kalasove punilo je stupce tadašnje svetske štampe. Mediji su se naslađivali njenim rivalitetom s italijanskom operskom zvezdom Renatom Tibaldi, a naročito privatnim životom Marije Kalas, prevashodno turbulentnom vezom s grčkim biznismenom Aristotelom Onazisom. Ali, i njenom depresijom, kao i zdravstvenim problemima, naročito s vidom.

Marija Kalas preminula je 1977. kada je imala samo 53. godine. Probudila se tog 16. septembra, doručkovala u krevetu i onesvestila se. Srčani udar bio je tako jak da kada je stigao doktor, mogao je samo da konstatuje smrt…

U Atini je prošle godine otkrivena statua Marije Kalas, sačinjena od bronze, delo vajarke Afrodite Liti.

Bonus video: Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar