Foto: AFP / AFP / Profimedia

Statua grčkoj operskoj pevačici Mariji Kalas, delo vajarke Afrodite Liti, otkrivena je juče u centru Atine, preneli su tamošnji mediji.

Skulptura jedne od najvećih operskih diva svih vremena načinjena je od bronze.

 

„Statua sadrži mnoge elemente koji se odnose na život velike pevačice, ali i na istoriju same umetnosti“, rekla je Liti za grčki Katimerini.

Marija Kalas i danas važi za jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

Rođena je 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Kada su joj se roditelji razišli, seli se sa majkom i sestrom u Atinu. Uprkos svim preprekama uspeva da se nametne na operskoj sceni svoje zemlje i to već nakon debija 1942. godine u Grčkoj nacionalnoj operi kao Pučinijeva „Toska“. Od tada se samo nižu uloge širom Evrope i sveta , a slava i pažnja kojom su obasipali Mariju Kalas bila je do tad bez premca.

Stupske medija punila je ne samo svojim ulogama, već i privatnim životom, a naročito turbulentnom vezom sa grčkim biznismenom Aristotelom Onazisom.

Marija Kalas preminula je 1977. u 53. godini života. Probudila se tog 16. septembra, doručkovala u krevetu i onesvestila se. Srčani udar bio je tako jak da kada je stigao doktor, mogao je samo da konstatuje smrt…

Bonus:

Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare