Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u Muzeju Jugoslavije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Onlajn razgovor "Anatomija Alana Forda: strip o YU ili YU u stripu" biće održan večeras od 19 sati na Jutjub kanalu Muzeja Jugoslavije kao prateći program izložbe "Alan Ford trči počasni krug" koja u ovom muzeju traje do 31. januara, saopšteno je iz ove institucije.

Onlajn diskusiju će moderirati stručni saradnik na izložbi, Lazar Džamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća“, studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford“, a učesnici će biti Saša Rakezić, alijas Aleksandar Zograf, strip autor, Rok Glavan, antikvar i autor izložbe, Davor Briksi, prevodilac i Mario Reljanović, kolekcionar stripova, dodaje se u saopštenju Muzeja Jugoslavije.

Strip „Alan Ford“ značajan je jugoslovenski pop-kulturni fenomen i kao takav zauzima važno mesto u jugoslovenskom kulturnom nasleđu. Stoga će učesnici u razgovoru, poznavaoci i akteri u nastanku stripa, pokušati da osvetle neke od ključnih tačaka koje objašnjavaju specifičan status „Alana Forda“ na ovim prostorima.

Biće reči o recepciji stripa u tadašnjem jugoslovenskom društvu, ali i o tome kako ga publika doživljava danas. Govoriće se i o poziciji „Alana Forda“ na jugoslovenskoj strip sceni, o značaju prevoda ovog stripa i ulozi prevodioca kao svojevrsnog koautora, a takođe će se diskutovati i o kolekcionarskoj vrednosti ovog stripa.

Sa izložbe u Muzeju Jugoslavije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na izložbi „Alan Ford trči počasni krug“ prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969–1975), kada je na njegovoj izradi radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa „Alan Ford“ iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar