Foto: Promo

Kada je proše godine dobila "Juno", godišnju nagradu Kanade u oblasti klasične kompozicije, Ana Sokolović je izjavila da joj to priznanje mnogo znači za karijeru, ali da je uvek lakše popeti se na neki nivo a da je opstati mnogo teže. Sada je ponovo osvojila ovo ugledno priznanje, pandan nagradi Gremi, za kompoziciju "Evta" sa albuma "Sirens".

– Kompoziciju je naručila Véronique Lacroix i njen ansambl ECM (Ensemble contemporain de Montréal) za violinistkinju Andreu Tyniec sa kojom sarađujem više od dve decenije. Ovaj polučasovni koncert je inspirisan bojama čakri, duginim bojama, kojih ima sedam, kao i romskom muzikom sa Balkana. Zato se koncert zove Evta, jer to na romskom jeziku sa naših prostora znači sedam – kaže za portal Nova.rs Ana Sokolović.
Zbog pandemije kovid-19, ovogodišnja svečana ceremonija uručivanja nagrade „Juno“ nije održana.

– Mi kompozitori smo uvek zatvoreni dok radimo, tako da situacija sa koronavirusom nije ništa promenila na tom polju. Ali teško mi pada što ne mogu da šetam slobodno, da putujem, što sve manje srećem ljude. Volim druženja, ljudi me inspirišu, i viđanje preko ekrana me umara – kaže Ana Sokolović.

U svojoj muzičkoj radionici upravo je završila kompoziciju za solo orgulje po narudžbini Radio-France.

– Prvi put sam pisala za taj instrument a premijera se očekuje u februaru 2021. Prezadovoljna sam što moja muzika komunicira sa publikom, to je razlog zbog koga radim ovaj posao. Sada se okrećem stvaranju nove opere, i pišem koncert za harmoniku i orkestar. Solista je Jelena Milojević, fenomenalna harmonikašica, koja živi u Viktoriji. To je planirano za sezonu 21/22 i konarudžbina je Montreal Symphony Orchestra i Victoria Orchestra.
Pored komponovanja, Ana je angažovana maksimalno kao profesor na Univerzitetu Montreal.

– Počela sam kompleksni program koji obuhvata saradnju sa tri fakulteta i nacionalnom školom teatra u kom studenti iz raznih umetničkih branši mogu da dođu i studiraju operu – kompozitori, libretisti, dizajneri … Raduju me novi izazovi – navodi ona.

Ana Sokolović studirala je kompoziciju na Univerzitetu u Novom Sadu, a magistrirala na Univerzitetu Montreal, gde se danas bavi profesurom. Godine 2012. proglašena je „nacionalnim blagom“ Kvebeka. Njen stvaralački opus broji oko 70 dela – orkestralna, vokalna, kamerna, operska, baletska, filmska i pozorišna, od kojih je većina izvođena širom sveta. Godine 2009. bila je jedna od tri kompozitora koji su osvojili prestižnu nagradu Nacionalnog centra za umetnost. Njena prva opera „The Midnight Court“ prva je kanadska opera koja je ikada izvedena u čuvenom Kovent gardenu u Londonu. Za a kapela operu „Wedding“ („Venčanje“) za šest pevačica, koja se izvodi na srpskom jeziku, dobila je nagradu Dora Mavor Moore za izvanrednu novu muziku/operu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar