Pisac Miloš K. Ilić, koji stoji iza pseudonima Ana Miloš, i koji je svojom knjigom "Po zanimanju: Ana Miloš" (Plato) otkrio da je učestvovao u književnoj prevari koja je trajala godinama, oglasio se za Nova.rs.

Autor koji u svojoj knjizi opisuje kompletan „performans“ sa objavljivanjem knjiga u Srbiji pod lažnim imenom Ana Miloš, za Nova.rs kaže da je cela priča počela kao književni eksperiment.

– Hteo sam da se poigram površnošću „srpske“ „književne“ „scene“, kao i njenim gospodarem – tržištem. Ali ta površnost je u dodiru sa neoliberalnim svođenjem književnosti na čist proizvod, koji se ili prodaje ili ne prodaje (i to mu jedino određuje vrednost), poprimila razmere o kojima nisam mogao ni da sanjam – otkriva Miloš K. Ilić.

I što sam dalje išao, dodaje on, „to je bilo sve površnije, sve besmislenije, sve više svedeno na goli profit i korist“.

– U vremenu kad je srpski intelektualni diskurs opterećen rečju „simulakrum“, a samo pet-šest godina pošto je reč „post-istina“ bila reč godine, mislim da je moja kreacija savršeno dete takvog doba. Ana Miloš je prva prava građanka 21. veka – zaključuje Ilić za Nova.rs.

Podsetimo, on je, lažno se predstavljajući, objavio nekoliko izdanja za različite izdavače, a najpoznatije je ono koje je izašlo za „Booku“ „Kraj raspusta i druge priče“ (2020). U celom procesu pomagala mu je prijateljica pod imenom Marija, koja se u medijima i pred izdavačima predstavljala kao Ana Miloš.

Foto: booka.rs

Miloš K. Ilić je rođen 1987. godine, u Pančevu. U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu. Studirao je dramaturgiju na FDU. Pod svojim pravim imenom, izdao je zbirke pripovedaka „Priče o pivu“ (Laguna, 2008) i „Umorni kao psi“ (Partizanska knjiga, 2017). Za ovu potonju dobio je i nagradu „Edo Budiša“ (2018).

Bonus video: 45. Međunarodni sajam knjiga – Interliber

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare