Američki „Robin Hud“ i studenti Akademije umetnosti oslikavaju mural

Kultura 24. maj 202211:58 > 11:59
Podeli:
Foto: Promo/Dani američke kulture&Akademija umetnosti NS

U okviru manifestacije "Dani američke kulture", poznati američki umetnik i paraolimpijac Gregori Brns, zajedno sa studentima Akademije umetnosti oslikaće mural u zatvorenom prostoru Omladinskog centra u kreativnom distriktu "Opens" u Novom Sadu. Brns i Jovana Popović Benišek, master primenjenog (monumentalnog) slikarstva će od 24. do 27. maja držati radionice i studentima predočiti tehnike izrade murala.

Američki „Robin Hud“ kako ga u svetu zovu, osim što će preneti svoje bogato znanje i iskustvo, oslikavanjem zida u Omladinskom centru sa studentima Akademije, poslaće jasnu poruku, a to je koliko je snažno i važno američko – srpsko prijateljstvo.

Program manifestacije „Dani američke kulture“ počeo je u subotu, oslikavanjem murala Nikole Tesle na Bulevaru Oslobođenja 96/98, na fasadi zgrade „Elektrovojvodine“.

Ostvarenja velikana američke i svetske kinematografije, „Ciklus američke komedije“, gde je glavni akter čuveni Čarli Čaplin prikazuju se svakog dana u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada, a ulaz za projekcije je besplatan.

Novosađane do kraja manifestacije očekuje i izložba finalinih radova učenika Srednje umetničke škole, koji zajedno sa Danilom Andrićem uče i rade strip na temu "Tesla za početnike". Ova izložba moći će da se pogleda u školi "Bodan Šuput" od 26. maja.

Foto: Promo/Dani američke kulture&Akademija umetnosti NS

Gregori Berns je rođen u Vašingtonu, DC 1957. Njegov otac, Robert J. Burns, služio je u diplomatskom koru, i kao rezultat toga, proveo je 10 godina svog detinjstva u inostranstvu. U Jerusalimu je 1958. godine oboleo od dečje paralize, zbog čega je ostao paralizovan od struka naniže. Sa tri godine otišao je u vodu da nauči da pliva. Sa šest godina počeo je da uči slikanje dok je živeo u Parizu. Njegovo rano školovanje odvijalo se u Francuskoj, Nemačkoj, Merilendu i Holandiji. Stekao je diplomu iz oblasti komunikologije sa diplomom likovne umetnosti na Univerzitetu Kalifornije, Santa Barbara (1976-1980), i magistrirao slikarstvo (MFA) 1999. na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Melburnu, Australija.

Kao takmičarski plivač, Berns je predstavljao SAD na Paraolimpijskim igrama 1992. (Barselona), 1996. (Atlanta) i 2000. (Sidnej), osvojivši dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Postavio je 5 svetskih rekorda u paraolimpijskom plivanju i brojne nacionalne rekorde.

Kao savremeni umetnik, Berns je opisan kao apstraktni impresionista. Vodio je postdiplomske studije na Cabrillo College, blizu Santa Kruza, Kalifornija, studirajući komercijalnu i likovnu umetnost (1982-1984), Univerzitet Chung Da/Nacionalni Chengchi univerzitet, Tajpej, Tajvan, studirajući kinesko slikarstvo i kaligrafiju i istoriju (na mandarinskom; 1984-1985) i Kraljevski tehnološki institut u Melburnu, Melburn, Australija, sa zvanjem magistra likovnih umetnosti u slikarstvu (1998-1999). Njegove slike su prikazane na 80 samostalnih izložbi plus desetine grupnih izložbi u 15 zemalja. Berns je sproveo 40 rezidencijalnih programa za umetnike širom sveta. Dobitnik je nagrade Sportske akademije Sjedinjenih Država za sportskog umetnika godine (slikar) 2016.

Bonus video: Najstariji murali u Beogradu 

Komentari

Vaš komentar