Elza Zilberstajn kao Zan Ebitern u filmu "Modiljani"
Elza Zilberštajn kao Žan Ebitern u filmu "Modiljani" (2004) Mika Dejvisa Foto:Bauer Martinez Studios / Entertainment Pictures / Profimedia

U jučerašnjem tekstu pisali smo o burnoj vezi između slikara Amedea Modiljanija i spisateljice Beatris Hejstings. Ona, međutim, nije najpoznatija Modiljanijeva ljubavnica. Niti je sa njom imao najburniju vezu.

Beatris i Amedeo bili su u vezi od 1914. do 1916. godine.

Ubrzo pošto su raskinuli, našli su nove partnere. Ona vajara Alfreda Pinu, on studentkinju slikarstva, Kanađanku Simon Tiru. Ona mu je rodila sina koga nikada nije priznao.

Već sledeće, 1917. godine, u njegov život ušetala je nova studentkinja slikarstva, 19-godišnja Žan Ebitern.

U svet umetnika Žan je ušla preko starijeg brata, Andrea, takođe slikara. Od malih nogu je iskazala talenat za crtanje pa su joj roditelji, dobrostojeći pobožni konzervativni katolici, dozvolili da upiše Akademiju.

Pisac Šarl-Alber Sangrija opisivao ju je kao nežnu, tihu, stidljivu i krhku. Zbog blede puti i duge crne kose tepali su joj „kokos“ (noix-de-coco).

No, vrlo brzo po upisivanju studija upoznala je 14 godina starijeg Amedea, koga je bio glas plejboja i razvratnika, alkoholičara i narkomana.

Nije ni čudo što se Žanina porodica usprotivila vezi. No, kako ona nije marila za to, čak je odlučila da počne da živi sa umetnikom, roditelji su je se odrekli.

Amedeo Modiljani
Žan Ebitern; Foto: Wikipedia/Galerie André Roussard, Montmartre

Na jesen 1918. Žan i Amedeo su se preselili u topliju Nicu, gde je Modiljani, kako se nadao njegov agent, imao bolje šanse da poboljša finansijsku situaciju tako što će biti pred očima imućnim poznavaocima umetnosti koji su tamo provodili zimu.

U Nici im se rodila ćerka Đovana/Žan. Sledećeg proleća vratili su se u Praiz i Žan Ebitern je ponovo zatrudnela.

Modiljani ju je zaprosio, ali je njena porodica uporno bila protiv tog braka.

Planovi za svadbu su prekinuti kada je Amedeo saznao da pati od ozbiljnog oblika tuberkuloze. Stanje mu se brzo pogoršavalo i 24. januara 1920. je preminuo.

Na dan njegove smrti, Žan se vratila u porodičnu kuću ali je, neutešna, izvršila samoubistvo, samo dva dana kasnije. U osmom mesecu trudnoće, bacila se kroz prozor sa petog sprata, ostavivši iza sebe 14-mesečnu kćerkicu.

Iako ju je porodica sahranila daleko od Amedea, njeni posmrtni ostaci premešteni su 1930. odmah uz Modiljanijeve; njih dvoje danas zajedno počivaju na čuvenom groblju Per Lašez.

Na Žaninom epitafu stoji: „Posvećena saputnica do krajnje žrtve“.

Amedeo Modiljani
Amedeo Modiljani, Žan Ebitern, 1918; Foto: Wikipedia/The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH

Žanina prerana smrt lišila je umetnički svet talentovanog slikara.

– Koliko je meni poznato trenutno postoji oko 25 njenih slika u svetu – kazao je Didije Es, specijalista za impresionističku i modernu umetnost u aukcijskoj kući „Kristiz“ u Parizu, gde je 2018. bio ponuđen jedan Žanin autoportret. Prodat je za 247.500 evra.

– Umrla je tako mlada, pre nego što je uspela da stvori bilo kakvu reputaciju kao slikarka – dodao je on.

Pre nego što je upoznala Modiljanija, Žan je bila inspirisana umetnicima fovizma i nabistima.

– U izvesnom smislu, njene slike su eksperimentalnije od Modiljanijevih. Na ovom autoportretu vidi se uticaj Matisa: smele, plave konture lica i vrlo pljosnata pozadina. Ali, od svega je najdrskiji njen pogled, pravo u posmatrača, Ona ovde ističe kako je umetnica, sa punim pravom – istakao je Es.

Slika ukazuje na zapanjujuću samosvesnost. I ne samo to. Žan je, izgleda, obučena u kimono, što nagoveštava stanje razgolićenosti šokantno za to vreme.

Ne čudi onda što se samodestruktivni enfant terrible pariske scene, Amedeo Modijani, zagledao u mladu, intrigantnu Ebiternovu.

Prema rečima Didijea Esa, Modiljanijeve slike verovatno su uticale na Žanin stil, ali tu je na delu bio daleko dublji umetnički dijalog, jer je Žan kao žena, majka i slikarka nesumnjivo podsticala njegovu produkciju.

Prijtelji su je opisivali kao melanoličnu, ali umela je da bude vrlo nemilosrdni ubica karaktera, što se vidi i iz njenog portreta kolege slikara Haima Sutena, prodatog u „Kristizu“ 2008. za 73.000 evra.

– To što je umrla tako mlada, kada su njene umetničke veštine tek počele da se naziru, prava je tragedija. Ko zna šta bi sve mogla da uradi da je odlučila da živi, sa Modiljanijem ili bez njega – poručio je Es.

Žanu Modiljani kasnije je usvojila Amedeova sestra. Odrastala je u Italiji i u početku nije mnogo znala o svojim roditeljima.

Tek je kasnije, kao odrasla osoba, počela da istražuje njihove živote i napisala je očevu biografiju, „Modiljani: Čovek i mit“.

Preminula je 1984. Iza sebe je ostavila dve ćerke: Anu (1946) i Loru (1951).

Sutra: Skandal zbog stidnih dlačica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar