Aleksandar Nikolić i Aleksandar Ilič, Foto: Vladimir Veličković

Orkestar, hor i balet Srpskog narodnog pozorišta izvešće večeras (20.00) ispred Češkog magacina u Novom Sadu operu "Rigoleto" Đuzepea Verdija, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, najavilo je Profesionalno udruženje baleta Srbije.

„U mnogim operama tradicionalnog repertoara glavne teme su ljubav, izdaja, ljubomora i ubistvo. U ‘Rigoletu’ su sumnja i snažne suprotnosti prisutne u celoj operi. U uvodu, na primer, Verdi koristi tehniku kontrasta ne bi li izokrenuo dramski tok. Priča počinje kao komična opera, veličanstvenom zabavom u dvoru, preokrenuvši se iznenada dolaskom Monteronea u tragediju, i to samo jednom rečju: prokletstvo. Naime, to je prvenstveno i trebalo da bude naslov opere, ali je kasnije odlučeno da se naslovi imenom protagoniste – Rigoleto“, objasnio je reditelj.

„Rigoleto“, Foto: Vladimir Veličković

U Nikolićevoj postavci opere „Rigoleto“ balet ima poseban tretman.

„Kao profesor Instituta za umetničku igru mnogo se bavim pokretom, plesom i, sarađujući s koreografom Aleksandrom Ilićem, godinama radim na tome da prirodno inkorporiram balet u operu. Nije to lako, jer balet najčešće bude tek gost u jednoj ili dve operske slike. Ali kada se zaista organski spoje ove dve teatarske forme, rezultat je pravo osveženje“, istakao je Aleksandar Nikolić.

„Rigoleto“, Foto: Vladimir Veličković

Pevaju Stevan Karanac, Željko R. Andrić, Darija Olajoš Čizmić, Goran Krneta, Jelena Končar, Strahinja Đokić, Nikola Basta, Maja Andrić, Branislav Stankov, Igor Ksionžik, Marija Mitić Vasić, Vladimir Zorjan.

Baletski ansambl čine Verica Kozarev Klarić, Bojana Matić, Nadežda Salak, Mina Radović, Marija Trifunović, Jelena Danguzov, Vesna Ognjanov, Bojan Radnov, Đulio Milite, Zoran Trifunović, Aleksandar Bečvardi, Toma Križnar i Nikola Stamenović.

Kostim za predstavu je uradila Senka Ranisavljević, a scenografiju Saša Senković.

Opera će biti izvedena pod dirigentskim vođstvom maestra Luisa Gorelika, u okviru „Kaleidoskopa kulture“ – projekta Fondacije „Novi Sad – evropska prestonica kulture“, a prenosiće je uživo Radio televizija Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar