Let 3 Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Muzički kritičar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Aleksandar Dragaš smatra da je pobednička pesma hrvatskog izbora za pesmu Evrovizije grupe Let 3 "Mama ŠČ" pravi pogodak, ali se pritom dotiče i geopolitike.

„Jednom sam napisao u vezi hrvatskih nastupa na Evrosongu, ali nakon pobede Leta 3 s „Mamom ŠČ!“ na nedavno održanoj „Dori“ tu tezu očito valja ponoviti. Ako ideš na takmićenje za najbolji ajvar, onda šalješ ajvar, a ne pekmez od šljiva. I zato je dobro da je Hrvatska napokon odlučila da pođalje ajvar, a ne pekmez od šljiva. I to jebeno ljuti ajvar kakav će u kontekstu ovogodišnjeg Evrosonga predstavljati nastup Leta 3 s „Mamom ŠČ!“, smatra Aleksandar Dragaš u tekstu za „Jutarnji list“ i dodaje:

„Pesma Leta 3 o putinovskoj (‘Majci‘) Rusiji, najprimereniji je estetsko-muzički hrvatski odgovor za pesmu Evrovizije na tekuću rusku agresiju… ‘Mama‘ kao Majka Rusija, a Белару́с (Belorus) je inače model traktora… Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina – malog krokodilskog psihopatu, koji preti armagedonom… Tako to otprilike lirski vide Let 3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Evrope“.

Dragaš kaže da su Let 3 jako inteligentni jer ne spominju aktere po imenu.

„Ne spominju ni Putina, ni Rusiju, ni Belorusiju nego samo psihopatu „zbog kojeg mali čovek mora ići u rat“, traktor kao tek mogući simbol neke zemlje i mamu kao tek mogući simbol neke zemlje koja voli morona. Ako se Rusija i/ili Belorusija, a može i Srbija, u tome prepoznaju, njihov problem. I sve to „zakuvano“ od strane benda kojem niko ne može prišiti nikakvu rasnu, nacionalnu ili versku mržnju u 35 godina karijere“, zaključuje Dragaš.

Bonus video: 24 Minuta – Konstrakta – Nobl

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare