DAH Teatar
Foto: DAH Teatar/Promo

"Spajajući vekove" naziv je programa kojim će od danas do 27. juna Dah Teatar obeležiti 30 godina rada. Program će biti otvoren koncertom ženkog hip-hop sastava Pretty Loud od 20 sati u Dorćol placu, a tokom četiri dana publika će moći da vidi četiri njihove predstave, da razgovara sa članovima trupe i stručnjacima, a za završnicu je najavljeno i gostovanje danskog Odin teatra sa novom predstavom "Cveće za Torgera".

Događaj počinje 23. juna u Dorćol placu, koncertom mlade romske hip-hop grupe Preety Loud nakon koga sledi performativni razgovor između članica Dah Teatra, koje će postavljati neočekivana pitanja jedne drugima o životu u „jednom D(d)ahu“. Prvo veče se završava događajem u kome će VJ i DJ koristiti fragmente muzike i videe iz predstava ovog teatra, najavljeno je iz ovog pozorišta.

Za naredna četiti dana najavljeno je igranje svih njihovih predstava koje su im trenutno na repertoaru: „Za tvoje dobro“ koja se bavi dečijim pravima, „Zagonetka revolucije“ o smislu revolucije i građanskog angažovanja, performans „Zemlja“ koji pravi paralelu između presađivanja biljaka i „presađivanja“ ljudi, odnosno pitanjem savremenih migracija, kao i „Žene dade“, predstava koja se igra za muzejske prostore, a bavi se dadaističkim umetnicama i položajem žena u umetnosti.

Za poslednji dana festivala, 27. juna, Roberta Kareri iz danskog Odin Teatra izvešće „Cveće za Torgera“ u svojoj režiji. Životna i pozorišna partnerke čuvenog glumca Torgera, jednog od osnivača Odin teatra, preminulog 2010. godine, napravila je predstavu kao omaž njemu, a govori o gubitku drage osobe, kroz dve dimenzije: tugu i zahvalnost.

Dah Teatar kroz tri decenije rada prepoznat je ne samo kod nas, nego i u svetu kao pozorište koje, koristeći tehnike savremenog teatra, stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva. Radeći na raskrsnici između pozorišta, plesa i vizuelne umetnosti, Dah Teatar stvara predstave sa vizijom o kreiranju nenasilnog i tolerantnog društva, a o radu ovog umetničkog kolektiva objavljene su i knjige i brojne studije.

Zene DADE Dah teatar
Iz komada „Žene dade“, Foto:Una Škandro/Promo

Program je nazvan „Spajajući vekove“ jer rad ovog teatra povezuje poslednju deceniju 20. veka i dve decenije novog, gradeći spone između umetnika i publike iz celog sveta, između ljudi različitih nacionalnosti, profesionalnih, političkih, rasnih, polnih i svih drugih opredeljenja, između generacija i umetničkih pravaca.

Program uključuje i susrete, razgovore i performativna, a pozvani su stručnjaci, umetnici i teoretičari koji će govoriti o avangardnim umetničkim pokretima kao što je zenitizam nastao pre tačno 100 godina. Događaji će se odvijati u Dorćol placu, UK Parobrod, Malom pozorištu „Duško Radović“, Narodnom pozorištu u Beogradu i Muzeju Jugoslavije. Program se odvija uz sve mere opreza protiv širenja koronavirusa, a kompletan program i satnica mogu se videti na sajtu Dah Teatra.

„Spajajući vekove“ će kroz slavljenje trajanja jednog umetničkog kolektiva – pozorišne trupe, slaviti smisao i neophodnost umetnosti i pozorišta kao načina otpora besmislu i destrukciji, poručuju iz Dah teatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare