Foto:IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia; MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia; EPA EFE Kate Green; shutterstock

Neki slavni glumci ovenčani Oskarom svoje zlatne statuete drže na počasnom mestu u svojim domovima, ali ima i onih koje su ih smestili u kupatila, ostave… No, ima i onih koji su ga, umesto da ga drže "kao malo vode na dlanu", prosto zagubili…

Nekim glumcima Oskar je završio u reci, drugima je ukraden, a trećima se ni posle nekoliko decenija ne zna trag.

I uoči 94. dodele Oskara, koja je zakazana za 27. mart u losanđeleskom Dolbi teatru, nije zgoreg podsetiti na incidente koji su se u godinama za nama dešavale sa zlatnim statuetama Američke akademije. Evo 12 umetnika koji su, zbog različitih okolnosti, ostali bez svog Oskara u izboru „Indipendenta„:

Džered Leto

Tek prošle godine zvezda filmaPoslovni klub Dalas“ za koji je dobio Oskara za najbolju mušku epizodnu ulogu Džered Leto obnarodovao je da svoje priznanje nije video čitave tri godine. Ali, i da ne zna „gde se denuo“.

– Tražili su je svi, uključujući i mene uzduž i popreko – izjavio je Leto, a na pitanje da li je, možda, ukraden, glumac je izneo istu sumnju.

– Mislim da je za to najveća verovatnoća. Ne dešava se baš da neko slučajno baci Oskara u đubre.

Do danas ga nije pronašao…

Vupi Goldberg

Deceniju nakon što je 1990. osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu „Duh“ Vupi Goldberg poslala je svoju zlatnu statuetu u sedište Američke akademije za filmsku umetnost na „poliranje“. I vredno priznanje stiglo je u Akademiju „bezbedno i netaknuto“. Međutim, kada ga je Akademija poslala u paketu za Čikago gde je trebalo da bude „očišćen i izglancan“ – ničega nije bilo u paketu! Neko ga je otvorio, uzeo Vupinog Oskara i samo ponovo zalepio paket. Međutim, nekoliko dana kasnije pronađen je u kanti za đubre u blizini aerodroma u Los Anđelesu, i vraćen glumici. I ne čudi što je posle tog incidenta Vupi Goldberg izjavila:

– Oskar više nikada neće napustiti moju kuću!

Heti Mekdanijel

Prva Afroamerikanka u istoriji koja je osvojila Oskara bila je Heti Mekdenijel i to za sporednu žensku ulogu u klasiku „Prohujalo sa vihorom“. Glumica je svog Oskara dala na čuvanje univerzitetu Hauard. Međutim, Oskar nestaje odatle na misteriozan način još šezdesetih godina prošlog veka.

Spekulisalo se godinama da je bačen u reku tokom protesta pokreta za građanska prava na samom univerzitetu. Ni danas misterija nije rešena.

Bing Krozbi

Poput Mekdenijelove i Bing Krozbi je ostavio svog Oskara, kojim je ovenčan 1940, univerzitetu Gonzaga u Vašingtonu. I tu je zauzimao počasno mesto – u univerzitetskoj biblioteci. Međutim, jednoga dana daleke 1972. posetioci biblioteke primetili su da tu više nema Oskara, na čije mesto je stavljena statueta Mikija Mausa. Na sreću, Krozbijev Oskar pronađen je samo nedelju dana kasnije u univerzitetskoj kapeli, a anonimni lopov priznao je za lokalne novine da je samo želeo da se našali…

Frensis Mekdormand

Pre dve godine losanđeleski sud odbacio je kriminalno gonjenje Terija Brajanta, šoubiz novinara, producenta, glumca koji je optužen da je 2018. ukrao Oskara kojeg je Frensis Mekdormand dobila za film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“. Ta nagrada poslednji put je viđena na žurci koju je pravio u Los Anđelesu, a čak je internetom kružio video snimak sa te zabave na kojoj se Brajant vidi kako ljubi glumičinu nagradu. Brajant je negirao krivicu, a sve se završilo tako što je, posle nekog vremena, Mekdormandova ponovo došla u posed zasluženog Oskara. Proslavila je to častivši se duplim čizburgerom.

„Prohujalo s vihorom“

Jedna od najvećih muzičkih zvezda svih vremena, Majkl Džekson rešio je da 1999. godine iskešira više od milion i po dolara za nagradu Oskar koju je daleke 1940. godine dobio Piter Selznik, kao producent najboljeg filma te godine na ceremoniji – „Prohujalo s vihorom„. I to uprkos tome što je bio procenjen na „svega“ 300 hiljada dolara. Nakon smrti Džeksona 2009. godine Oskar je nestao. Niko od naslednika pop zvezde nije mogao da ga pronađe niti u jednoj od Džeksonovih kuća. Isto je i danas, i dalje ga nema…

Olimpija Dukakis

Olimpija Dukakis Oskara je dobila za najbolju sporednu ulogu u filmu „Opčinjena mesecom“ 1987. Ali, samo dve godine kasnije u glumičinu kuću upao je lopov i ukrao prestižnu nagradu. I to samo Oskara, a ne, primera radi, i nagradu Zlatni globus koja je takođe stajala u kući. I onda je usledio obrt – lopov je zvao sina glumice, koja je preminula prošlog maja, i ponudio da vrati Oskara u zamenu za ogromnu svotu novca. Ali, Dukakisova nije pristala umesto toga platila je Američkoj akademiji 78 dolara da joj naprave repliku.

Karl Frojnd

Čuveni austrijski snimatelj i direktor fotografije Karl Frojnd dobio je Oskara 1937. za film „Dobra zemlja“. Međutim, šest godina nakon smrti Frojnda nagrada je nestala kada je obijena kuća njegovog nećaka. I od 1975, kada je nestao čitavih 15 godina nije bilo traga tom Oskaru. Tek tada je snimateljev nećak otkrio da je nagrada bila ponuđena na aukciji za 20.000 dolara. Alarmirao je čikašku policiju koja je došla do „prodavca“ koji se Oskara domogao tako što mu ga je dao prijatelj na pozajmicu. Nikome nije bilo jasno kako je došao u posed zlatne statuete, a nikada nije rasvetljena ni pljačka, no Oskar se ipak „vratio kući“ – nećaku Karla Frojnda.

Vivijen Li

Kada je slavna britanska glumica Vivijen Li dobila drugog zaredom Oskara za najbolju glavnu ulogu u filmu Elije Kazana „Tramvaj zvani želja“, bila je sprečena da prisustvuje ceremoniji te 1952. godine.

Odabrala je da primi priznanje na maloj, intimnoj ceremoniji nekoliko meseci kasnije u svojoj zemlji, u Londonu. Međutim, nije prošlo dugo vremena i lopovi su provalili u njen londonski dom i poharali sve i svašta, od odeće, preko nakita, do Oskara. Nikada nije pronađena originalna zlatna statueta, ali joj je Američka akademija izašla u susret, poklonivši joj repliku.

Margaret O’Brajen

Nekadašnja dečija glumačka zvezda dobila je 1944. godine nagradu Američke akademije za film „Srešćemo se u Sent Luisu“, međutim Oskar joj je ubrzo ukraden iz doma kojeg je delila sa roditeljima. Glumica je kasnije pričala da je kućna pomoćnica koja je radila kod njih u domu odnela nagradu da je navodno očisti, da bi potom nestala s Oskarom.

I pet decenija je trebalo da prođe da O’Brajenova ponovo uzme u ruku svoju nagradu. A to se desilo tako što je kućna pomoćnica ostavila nagradu svojoj deci, koja su potom pokušala da je prodaju aukcijskoj kući. Međutim, kako se Oskari ne mogu prodavati na aukcijama bez dozvole Američke akademije deca kućne pomoćnice su ipak rešila da ga vrate.

Met Dejmon

Glumac Met Dejmon je sa svojim kolegom Benom Aflekom 1998. godine dobio Oskara za najbolji scenario filma „Dobri Vil Hanting“. I glumac je svoju nagradu dugo čuvao u svom domu u Njujorku.

Međutim, kada je stan poplavljen, Oskara je odnela voda…

Procurio je jedan od tuševa i poplavio najpre kupatilo, a onda i ceo stan. Od tada više nikada nisam video svog Oskara – otkrio je Dejmon još 2007. godine, dodajući kao ostavlja mogućnost da mu je neko, iskoristivši situaciju, ukrao nagradu.

Alis Brejdi

Kada je 1938. godine Brejdijeva dobila Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Old Chicago“ ceremoniji, nažalost, nije prisustvovala jer je pre toga slomila nogu. I čovek koji je u njeno ime primio nagradu bio je, kako se pisalo, potpuni stranac. I Oskara je uzeo za sebe i pobegao. Alis Brejdi je preminula naredne godine i svog Oskara nikada u rukama držala nije…

Bonus video: Orson Vels

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar