Knjiga "Repotpisani"
100 najboljih tekstova srpskog hip hopa knjiga, Foto: Promo

Knjiga "Repotpisani", zbirka najboljih srpskih rep tekstova u izboru Aleksandra Pavlića, Ivana Ristića i Nebojše Marića, objavljena je u izdanju Društva ljubitelja popularne kulture i dostupna u knjižarama širom Srbije, kao i putem specijalizovanog sajta, saopštili su izdavači.

Ova kolekcija koja sadrži 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa prva je ovakva zbirka kod nas, dodaje se u saopštenju izdavača. Knjiga „Repotpisani“ rezultat je jedinstvenog istraživanja više od 330 autora i preko 7.000 pesama objavljenih od pojave prvih domaćih rep pesama s kraja 80-ih godina.

Među stotinu uvršćenih stihova su oni iz pesama koje potpisuju Ramirez iz grupe „Sunshine“, Smoke Mardeljano, Škabo, i kao solo izvođač, ali i u okviru sastava „Beogradski sindikat“, potom Sajsi MC, Kiza iz grupe „Robin Hood“, Arafat, Vudu Popaj, Gru, Brut, Marčelo, Iskaz, Struka…

Naslovna strana knjige „Repotpisani“ Foto: Promo

Ispod teksta svake pesme nalazi se QR kod, a njegovim skeniranjem čitaoci mogu da preslušaju numeru ili pogledaju spot. A to „slušanje“ zbirke pesama pionirski je poduhvat u našem izdavaštvu, dodaje se u saopštenju izdavača, uz poruku da je knjiga dokaz da je hip hop „naša poslednja autentična supkultura, koja nezaustavljivo grabi napred“.

Glavni stav priređivača „Repotpisanih“ jeste da postoje hip hop tekstovi na srpskom jeziku koji mogu da izdrže belinu papira u knjizi.

Na sam odabir stihova uticale su određene karakteristike, među kojima su upečatljiv tekstualni motiv pesme koji je i sada aktuelan, zatim i da je određeni stilski pravac u repu lokalizovan. Jedna od karakteristika bila je i da je prisutan i originalni način pripovedanja.

U zbirci su se, između ostalih, našli i ovi stihovi Marčela iz pesme „Sveti bes“:

„Duga je tvoja pruga. S druge strane čeka više od ćupa.
Tvoje oči su krila. Vode te svuda!
Dodirni dlanom grudi. Nije to srce što kuca, ne…
To snovi stidljivo kuckaju spolja da ih pustiš unutra!
Tvoji prsti su kistovi. Oboji ljude što se boje
da kroz temperament od crne tempere udahnu polen
i ponovo se rode“

Pesme nisu deljene na „dobre“ i „loše“, već su autori izdvojili prvih 100 na osnovu ovih merila, ali i uverenja da hip hop daje važan doprinos srpskoj kulturi i zaslužuje više prostora u javnosti. Jednu od pesama, „Katrin“, sa stihovima uvršćenim u zbirku potpisuje i Vudu Popaj:

„Na stanici u Kuli,
pod vrelim suncem geta,
zamolila me cura
da zapali cigaru.
I sela je kraj mene
i pitala da l’ smeta,
al’ moj upaljač ko za inat
bio je u kvaru“.

Pred čitaocima je, kako saopštavaju izdavači knjige koju je uredio Goran Tarlać, esnafski, arhivski i profesionalni poduhvat, posvećen pokojnom novinaru Popboksa i Politike Marku Nikoliću.

Ova zbirka je inače treće izdanje Društva ljubitelja popularne kulture. Ovo udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatije je po lansiranju veb sajta Popboks, koji je ugašen 2013, nakon devet godina postojanja. Do sada su objavljene monografija nekadašnjeg urednika „Džuboksa“ Branka Vukojevića „Kako je bio rokenrol“ i biografija kultne novosadske grupe „Luna“ – „Ogledala Lune“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare