Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vlada Srbije donela je pre neki dan odluku o obrazovanju Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje u skladu sa dogovorom tokom međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta. Pominjem ovu odluku, jer ne znam šta je besmislenije skoro izašlo iz Nemanjine 11 (sedišta Vlade, za one koji ne znaju adresu).

Da se prisetimo, taj dijalog je doživeo fijasko i može se slobodno reći da je to na kraju bio samo dogovor vlasti i posrednika – evroparlamentaraca. Ova farsična odluka je ionako doneta samo kao poruka njima i ostalim evropskim institucijama kako vlast u Beogradu tobože poštuje dogovore.

Da ukratko obrzložim i zašto je ovo obmana zapadnoevropske javnosti i vređanje zdravog razuma svakog građanina Srbije čiji IQ prelazi 70. Predviđeno je da to nadzorno telo broji 12 članova, a šest bi predlagao REM (Regulatorno telo za elektronske medije), dok bi preostalih šest (po formatu 3+3) predložio Ivica Dačić nakon konsultacija sa posrednicima u dijalogu. To bi značilo da će REM, koji je izgubio svaki kredibilitet i postao stranački naprednjački organ i zaštitnik prorežimskih televizija sa nacionalnom frekvencijom, trebalo da kontroliše sebe. U tome bi im pomagala tri člana, koje je odabrao Dačić i još tri člana iz opozicije, koje u to telo proguraju evroparlamentarci. Sumnjam da će se u ovu farsičnu igru uključiti bilo ko iz istinske demokratske opozicije.

Ovakvih farsičnih odluka će biti verovatno još, a sve sa ciljem da se Zapadu pošalju poruke kako vlast u Srbiji želi da stvori uslove za demokratske izbore. Uslovi će, naravno, biti gori nego pre bilo kojih međustranačkih i međunarodnih pregovora. Najbolje su to pokazali nedeljni izbori u Negotinu. Sve što se na jugoistoku Srbije dešavalo je ispod svakog civilizacijskog minimuma. Vidljiva novina je samo to što su primat od crnokošuljaša u crnim džipovima preuzeli policajci, oni su bili zaduženi za zastrašivanje i onemogućavanje kontrole biračkih mesta.

PROČITAJTE JOŠ:

Opozicione stranke i pokreti su već odlučili da izađu na prolećne izbore, mada još to zvanično nisu saopštili, najavljuju da će to učiniti u narednim danima. Pošto izborni uslovi neće biti bolji nego što su bili u Negotinu, opozicija bi morala da prestane da se samoobmanjuje i da izvuče neke pouke.

Za početak bi trebalo da pažljivo isčitaju i proanaliziraju brojke, a ukratko ću izneti kako sam ih ja pročitao:

Od 37.313 upisanih birača, glas za šest izbornih lista dalo je 14.273 glasača, a od toga za listu Vučić – Dačić 11.123 birača, što znači da Negotinci i nisu bili zadovoljni stranačkom ponudom.

Ne umanjujem značaj izbornog rezultata Narodne stranke, ali moram da istaknem da je tu listu zaokružilo 1.887 građana, a ovo ističem, jer procenat od 12,7 odsto može samo da zavara.

Za Savez 90 zelenih glasalo je 511, koaliciju Nada (DSS-POKS) 321, Šešelja 241 i Milana Stamatovića 190 birača. Ako izvedemo sledeću računicu da je svaka od tih lista imala po 45 odborničkih kandidata i da svaki kandidat ima neku užu rodbinu, kumove, bliske prijatelje u tom gradu, recimo bar 20-ak ljudi, može se zaključiti da za njih ne glasaju ni njihovi najbliži.

Od brojki često boli glava, ali se moraju pažljivo isčitavati. Zasada toliko.

Komentari

Svi komentari (4)