Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Svemoćni vladar Srbijom Aleksandar Vučić nije ostavio ni jednu jedinu instituciju da funkcioniše normalno po zakonu i ustavu. Ništa vam novo nisam napisao, a tako je to kad imamo posla sa ovakvim režimom.

Povod za ovaj komentar je poslednje sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i kako je „dramatično“ najavio predsednik države. Kad budete čitali ovaj tekst ta sednica će biti gotova, ali ništa nećete biti uskraćeni ako ne pročitate šta je na njoj zaključeno. Uostalom, ni posle ranijih sednica tog tela ništa novo nismo saznali, sve su bile sazivane da bi vođa dramio i pokazivao veliku zabrinutost za državu i građane. U poslednje vreme kao da mu je dobro došao rat u Ukrajini – predizborna trka ulazi u finiš – da ih saziva svaki čas i podiže tenzije.

Da se podsetimo predsednikove predizborne glume i najave sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, jer da nije štetna i žalosna bila bi u neko drugo vreme samo smešna:

„Očekujte svašta (izgleda da je većina građana na to oguglala, primedba V. S.), danas je Vlada Crne Gore, a to nije uradila ni Đukanovićeva, zabranila glasanje u Beranama i pojedinim mestima za naše izbore, Kurtijeva vlada je tražila da priznamo nezavisnost Kosova da bi organizovala glasanje. Sutra će i u Crnoj Gori, ali i Aljbin Kurti dobiti odgovor, znate kakav će odgovor da dobiju (kakvo loše glumatanje, primedba V. S.). Odgovor ozbiljnih i odgovornih ljudi, ali će biti sa dalekosežnim posledicama.“

PROČITAJTE JOŠ:

Ako se manemo predsednikovog sve učestalijeg glumatanja i prenemaganja, u ovoj je izjavi nekoliko neistina i poluistina, što, ponovo da kažem, i nije ništa novo, ali da pojasnimo. Crna Gora nije zabranila glasanje državljanima Srbije, već je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozitivno odgovorilo da dozvoljava glasanje, kao i svim ostalim susednim i daljim državama, da glasaju u ambasadi i konzulatima. Tako, uostalom, glasaju i državljani drugih država u Srbiji. Toliko nacionalističke mržnje i predizbornog štetnog dizanja tenzija, jer Crna Gora nije omugićila i dodatna mesta u Beranama, Sutomoru i Budvi. Imam jednu prijateljicu koja živi u Sutomoru i verujem da će skoknuti na pola sata do Podgorice da glasa protiv Vučića.

Predsednik Vučić i da je birao, nije mogao da izabere boljeg protivnika od Aljbina Kurtija, jer svakog dana može da se junači i preti mu praznom puškom i tako od većine građana skriva činjenicu da je on uz sadejstvo Ivice Dačića Briselskim sporazumom dao Kosovu većinu nadležnosti koje imaju nezavisne države. Nije naodmet ni da ih podsetimo da su bili na vlasti kad je Srbija potpisala kapitulaciju i predala Kosovo, između ostalog, pod vojnu komandu NATO. Zato sad i njegove pretnje „odgovorom ozbiljnih i odgovornih ljudi, ali sa dalekosežnim posledicama“, za nas koji duže pamtimo, izgledaju više nego smešne.

Savet za nacionalnu bezbednost – naziv stvarno moćno zvuči, ali kad se prisetimo kad se saziva i povodom čega, ko na njemu razmatra, zaključuje i daje mišljenja (to su mu samo nadležnosti), na kraju se, srećom, čuje samo škljocanje prazne puške.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)