Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Kad god predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, odmah pomislim da bi za moju decu bilo bolje da žive na nekoj normalnijoj i sigurnijoj destinaciji.

Lično ne bih ni svoje dvoje kučadi poverio na pričuvu ljudima zaduženim za bezbednost ove države. Razmislite o tome kakvu stručnost i obrazovanje za to – mislim na bezbednost građana, a ne kučića – imaju Nebojša Stefanović (završio telefonski fakultet u Centru Sava), Aleksandar Vulin (diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a da tamo nije ni kročio), Bratislav Gašić (proslavljeni keramičar)… Zebnju mi samo još više poveća i činjenica da pored predsednika sedi stručnjak kalibra Ane Brnabić.

Poslednji takav skup bio je pre neki dan, a povodom ukrajinsko-ruske krize, o čemu smo bili obavešteni preko instagram-naloga “budućnostsrbijeav”: Važni dogovori, piše predsednik, O očuvanju mira i stabilnosti; Poboljšanju i povećanju stepena bezbednosti za našu zemlju i građane; Analize i konkretne akcije u nabavci sirovina i važnih roba, koje bi, usled svetske krize, mogle postati deficitarne. Srbija je na sigurnom putu.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu je ruski predsednik aneksirao delove Ukrajine i jednog od njegovih balkanskih piona Aleksandra Vučića zasad izbacio sa utabanog puta, a bojazan je i da će Srbija sa njim završiti na stranputici. Za Vučića je ova kriza došla u najgore predizborno vreme, što se vidi i po prvom javljanju u kome je izbegao da jasno kaže da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, već je naglabao o „rušenju kompletne bezbednosne arhitekture sveta“, o tome da nam (ispravno je reći – njemu) „u političkom smislu neće biti jednostavno“…
Onda sledi mala žalopojka na medije koji su pod njegovom direktnom kontrolom: „Ne mogu da obmanjujem sebe, moram da govorim istinu. Kada pogledate naše naslove, vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakva objektivnost, već su tih 80 odsto medija na ruskoj strani, a tih preostalih 20 su apriori protiv Rusa. Mi svi sebi nanosimo štetu, umesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svetsku krizu provučemo bez ogrebotina.“

Bez ogrebotina u ovom slučaju neće proći ni najmoćnije zemlje Evrope, jer su energetski prilično zavisne od Rusije. Naš problem je što smo mi i energetski, bezbednosno i politički previše vezani za Putinovu Rusiju, a Evropska unija i SAD će nas terati da se izjasnimo i svrstamo. Posle ovog čina, sedenje na dve stolice više neće biti moguće.

Vučić je odlaskom Angele Merkel već izgubio jedan predizborni adut, a sad je sigurno na velikim mukama da li da u narednih 40 dana, koliko je ostalo do izbora, tradicionalno skokne do Putina i nabaci neki procenat glasova više. Učini li to, Srbiju će sigurno još više gurnuti na stranputicu.

Predložio sam i urednicima da sve najvažnije kandidate na svim izbornim nivoima pitaju da li podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, i to će biti jedan od ključnih stavova koji će me opredeliti za koga ću glasati.