ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

Obično nije naročito novinarski opravdano za ponedeljak pisati o onome što je bilo u subotu, ali ovo je bila subota sa produženim trajanjem. I ne samo da traje i danas, već će njeni odjeci trajati i trajati, sve do neke nove subote ili nekog crnog petka, ali ne onog koji je praznik konzumerizma, već onog kada će nam prodavati neke druge šarene laže ili testise pod etiketom bubrega.

E, takva je bila ova kišovita beogradska subota. Pomalo istorijska! Malo više skandalozna. Luda. Pretovarena događajima. Malo više glupostima i nesuvislostima! Događale su se stvari koje su prkosile i logici i zdravoj pameti i zakonima, kako onim ljudskim, tako onim pravničkim.

Održan je zabranjeni Evroprajd. Sad se vi pitate kako je moguće održati nešto što je zabranjeno od strane policije, tužilaštva, suda? Pa po definiciji onog čuvenog vojnika u Sloveniji kad su počinjali oni krvavi jugoslovenski „prajdovi“: oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo. Oni kao hoće da šetaju, mi im kao zabranjujemo.

Bila je to igranka Vučića, velikog meštra manipulacije, koji je zabranio „dozvoljeno“ ili dozvolio „zabranjeno“, kako hoćete, ali tako da pred „pravovernim“ pokupi sve poene kao branilac tradicionalnih vrednosti, a da se istovremeno ne zameri ni LGBT populaciji i evropskim „prijateljima“.

Za ovo drugo mu je poslužila hrabra Ana Brnabić koja je, onako odlučno, ne osvrćući se ni na Vulinove zabrane, ni na Vučićevo protivljenje, rekla da će šetnje biti. Još odjekuje njen udarac šakom o sto. Tako je Ana ušla u istoriju kao prva koja je suspendovala Vučićevo svevlašće i pokazala ko vodi politiku u ovoj zemlji. Očigledno da je samo on znao te njene skrivene kvalitete, kad je po treći put kandidovao za mandatarku. Idealan vladalački par.

Zahvaljujući njima, u subotu su svi pobedili, a najviše Vučić i Ana. Bogami i Anini. Pobedio je i Vulin. Raspoređivao je policijske snage, čas prema šetačima sa zastavama duginih boja, čas prema nosačima ikona i krstova. Još su morali da se osvrću da otkuda opet ne izbiju kakva „poznata braća“ koji su upravo krenuli na punjene lignje. Nešto mislim da su se siroti pripadnici Žandarmerije najviše obradovali huliganima sa kojima su mogli pošteno da se biju, a da ne budu optuženi ni za diskriminaciju ni za svetogrđe.

Vučić je u subotu stigao da malo vrhovnokomanduje, promovišući novu generaciju podoficira Vojske Srbije, sve se zaklinjući da neće dati ni Kosovo ni Metohiju, ma ni pedalj ove naše zemlje ( e sad, za kvadratne kilometre se baš i ne može garantovati), a ako baš bude morao nešto da potpisuje videće to sa parlamentom i narodom.

Otprilike, kao što je ovo sa Evroprajdom video sa Anom. I nije ovo bio jedini cirkus u Beogradu u subotu. Bio je predstavnik i bivši vozač Formule 1, onog „najbržeg cirkusa“ na svetu, Dejvid Kultard, koji je na beogradskim ulicama driftovao bolid slavnog Sebastijana Fetela, četvorostrukog šampiona Formule. Posle će taj bolid, verovatno, odvesti u muzej Red Bula pod čijom zastavom je Fetel osvojio sve četiri titule. Nama će ostati naši bolidi.

Da proklizavaju u krivinama, kako im se ćefne.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)