ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

Izbegli smo bankrot, ali nismo Anu Brnabić. I za jedno i za drugo zaslužan je, naravno, Gospodar Srbije koji je u subotu okončao petomesečno nagađanje o imenu njegovog novog/starog fikusa na mestu predsednika vlade i po treći put hirotonisao Anu Brnabić. Prethodno je odigrao igrokaz sa širim krugom kandidata – četvoro, pa dvoje – glumeći nekakav stranački pluralizam mišljenja u kojem su se funkcioneri SNS-a i njihovo glasačko telo o tome ko će biti izabran pitali taman koliko i ja.

Ana je imala sve kvalifikative da ponovo bude izabrana: dokazala se u bespogovornoj odanosti Vučiću; branila ga je i od stvarnih i izmišljenih neprijatelja svim srcem i skromnim rečnikom; slavila njegove epohalne uspehe; svoje mišljenje je držala kod njega u kabinetu; naučila je da satanizuje opoziciju i da se svađa sa novinarima; pokazala je zavidan imunitet na brojne afere i njenih vlada i bliže rodbine, još zavidnije nepoznavanje Ustava i zakona države čiju vladu vodi; nije imala problem sa tim što joj u vladi sede plagijatori, jurodivi likovi, pa čak i ministri koje je ta ista vlast optuživala za prisluškivanje Vučića; nije postavljala pitanje kada joj je prethodnu vladu, samo što je izabrana, Vučić oročio na dve godine; neće ga postavljati ni sada kada je nju samu oročio na isti period…Zapravo, Ana ne postavlja pitanja, ona samo deklamuje diktirane odgovore.

Na kraju krajeva, ovim reizborom rešila je i problem stanovanja još dve godine, jer bi bilo nepravedno i nehumano da sada napušta vilu Jovanke Broz, a samo što je renovirala.

Anino prvo postavljenje došlo je, naizgled, ni iz čega kao plod skomračne računice i kaprica Gospodara koji je njenim postavljenjem, praktično niotkuda, testirao prag tolerancije i kritičku umrtvljenost naroda i svoje stranačke pastve.

Za ono drugo se delimično i sama izborila neupitnom vernošću „šefu“, kako naziva Vučića, smatrajući normalnim i poželjnim njegovo „mentorstvo“ nad njom, kao i sposobnošću da automatski usvaja njegove reči i floskule i unedogled ih ponavlja.

Ovo treće postavljenje došlo je kao kruna razvojnog puta osobe koja se od „nazovi stručnjaka“ premetnula u istinskog karijeristu, od kog su usput otpadali skrupuli, obziri, odgovornost,
kompetencije, a kristalisala se slepa poslušnost koja je od Ane napravila idealnog vojnika partije.

Tako je Brnabićeva postala džoker Vučićevog režima i sigurni garant njegove volje u Nemanjinoj 11 kojoj je u danu njenog proglašenja za mandatarku stigao zadatak, faktički test lojalnosti, koji će ona, bez sumnje, revnosno ispuniti.

Naime, Vučić je najavio otkazivanje Europrajda, a Ani će kao premijerki ali i pripadnici gej populacije, pripasti da tu odluku formalizuje. Tako će se ona naći u nekoj ulozi „revidirca“ sa Golog otoka koji će svojim dojučerašnjim „ideološkim“ istomišljenicima morati da objasni kako nije u pravu Staljin nego Tito.

To što se nalazi u makazama između animoziteta konzervativne javnosti i, najblaže rečeno, nepoverenja LGBT zajednice, Ani neće mnogo smetati, jer ona dobro zna da je sidro koje je drži (sve)moć njenog patrona i gledaće samo da alke kojima je za njega vezana budu čvrste i da ne zarđaju.

Bude li trebalo, ne bi me iznenadilo da kaže: „Vi biste da šetate Beogradom, a naš narod na Kosovu hoće da satru i proteraju“.

E, zato je Ana u istoriji obnovljenog višestranačja u Srbiji jedini premijer sa tri mandata. Verovatno je to i njoj samoj čudno, ali navići će se. Već je na putu da i sama sebe ubedi kako je zaista premijerka.

BONUS VIDEO Podcast Snaga uma i gost Ranko Pivljanin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)