ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

Zemlja Srbija ostaje bez svinja, onih pravih po čijem uzgoju smo nekad bili velesila – setimo se da je to bio najveći izvozni poduhvat knjaza Miloša - ali zato nam ne manjka svinjarija. A mesto starih dobrih guda sad su zauzela – prasad, ali u ljudskom obličju.

Danima čitamo o nekakvom ratu koji vodi čovek po imenu Baka Prase sa izvesnim vlasnikom jednog medijskog obora čiji program upravo podrazumeva valjanje u blatu, dakle ono što svinje i prasad najviše vole da rade. Ta svojevrsna „prasijada“ postala je tema dana, kojoj ništa ne mogaše ni činjenica da je svetom premetnula britanska kraljica, pa čak ni najnovije Vučićevo arhitektonsko rešenje za Kosovo sa patentiranjem neke „nove armature“. (Samo da nisu neki restlovi sa gradilišta Beograda na vodi, znaju ovi stručnjaci da stave „šesticu“ tamo gde ide „osmica“ ili „desetka“, pa se bojati tom najnovijem „temeljnom sporazumu“ sa Prištinom.)

Elem, da se vratimo na temu, ne zna se više ko tu koga za šta optužuje, duguju se pare, šmrče se šećer u prahu, šmrče se verovatno i prah without shugar, padaju optužbe za ubistva, gej prostituciju, puštaju dokumentarci, rat se vodi do poslednjeg krmećeg uveta, a ko će ga na kraju kome odgristi, izvestiće ažurni mediji, mi se više ne bismo time bavili.

Jeste, kad bi moglo. Jer, gde je Baka Prase tu je i Pepa Prase, autohtono britansko, junak popularnog crtanog filma ( Falim te Gospode i sveti Volte Dizniju da odrastoh na Tomiju i Džeriju), pa je i ono sada uzburkalo naš divni krmadnik.

Kako? Eh, kako! U jednoj epizodi koja je, za sad, emitovana na britanskom Kanalu 5, Pepa Prase upoznaje drugaricu Peni, polarnu medvedicu koja ima dve majke, a u potpunom je deficitu sa ocem. I sad Peni objašnjava Pepi:“Živim s mamom i drugom mamom, jedna mama je doktor, a druga…- nije valjda, pomislih i pretrnuh, s obzirom da sam upućen u neku sličnu ovdašnju situaciju -…a druga kuva špagete. Odahnuh i gotovo se raznežih. Baš divno, jedna mama leči, druga bari testenine. Idila.

I gde je sad tu problem? Pa, problem je što je u crtanom filmu za dečicu prikazan istopolni par i to prvi put za osamnaest godina prikazivanja, što je izazvalo konsternaciju kod naših čuvara tradicionalnih porodičnih vrednosti, jer slute kako će ti pokvareni Englezi i našoj deci uvaliti te dve polarne medveđe lezbejke, a za njima će, što nije isključeno, u nekoj od epizoda provući dvojicu tata irvasa i ode sve, i to bukvalno, u dve lepe p..de materine/taterine.

I onda smo ovde dobili novi front. Gore Baka Prase protiv DJŽeksa, ovde Boško Obradović protiv Pepe Praseta. Šta da vam kažem, bitke su to kojima kraja neće biti.

Ako ćemo ozbiljno, stvar stoji ovako. Dobar deo sveta se prometnuo u polusvet koji je u ofanzivi i nameće se banalnošću, prostotom i svakovrsnom odvratnošću. I onda nam na pozornici svoje predstave izvode kretenski jutjuberi i šarlatanski dileri medijskog treša, a mi, hteli ne hteli, tome svedočimo.

S druge strane, planetarno promovisana tzv. „nova normalnost“ postala je firma pod kojom se prodaje „nova izopačenost“ koja će već dobrano iščašenu planetu zanavek odgurnuti od svih postulata i principa na kojima se, ionako gurava i nesavršena, nekako držala. Jednom rečju, a u duhu ovih „prasećih tema“ – teška svinjarija.


BONUS VIDEO Ranko Pivljanin o novinama kao proizvodu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)