Piše Ranko Pivljanin: Poslednje rupe na svirali

Kolumne 12. maj. 202113:2910 komentara
Podeli:
ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

Frulaš Josip Komljenović je rešio, doduše silom prilika, da promeni i instrument i lokaciju na kojoj svira. Umesto u Knez Mihailovoj gde je bio jedan od uličnih svirača „sviraće klavir“ u Padinskoj Skeli. Naime, odlučio je da kaznu komunalne policije od 10.000 dinara konvertuje u deset dana zatvora u (ne)popoularnom Padinjaku i danas se tamo uputio. U koji je to kriminal upleten poznati frulaš koji je, između ostalog, napravio jednu originalnu frulu, napisao desetine pesama i nekoliko kola za frulu?

Objektivno ni u kakav, formalno zato što je u znak protesta, koncertirao ispred Skupštine grada i po Kalemegdanu jer su ga komunalni milicajci progonili po Knez Mihajlovoj zbog toga što je nastupao bez dozvole. A dozvolu nije imao jer mu je nisu hteli da daju, iako je na odgovarajućoj audiciji zadovoljio sve kriterijueme. On je svirao, ovi pisali kazne i sada ga čeka prvih deset od potencijalnih 38 dana zatvora.

E, sad. Zakon mora da se poštuje i važi jednako za sve, pa i za ulične svirače, tako da sa te strane nema šta prigovoriti instrumentima ove dosledne pravne države koja je rešila da se obračuna sa frulaškim kriminalom. Kao i onim jajaroškim – prodaja jaja sa kutija; i onim lukovskim koji upražnjavaju starice koje oko pijace prodaju tri-četiri struka luka…

Problem je samo što ta ista država koja efikasno u red uvodi ulične svirače, nikako da se pokaže i na uličarima koji postaju biznismeni i direktori javnih preduzeća, pobednici nameštenih tendera, korisnici direktnih pogodbi, uposlenici režima na izvlačenju državnih para i njihovim preusmeravanjem na partijske i privatne račune. Ona funkciniše kao švajcarski sat kad pravdu treba isterati na sirotinji, nigde je nema kad pravdi treba privesti upravo one sa skupim švajcarskim satovima na rukama čak i kad su in flagranti uhvaćeni sa istim do lakata u tegli džema.

Poslaćete u zatvor sirotog uličnog svirača, a „kompletne idiote“ koji su one predizborne noći pre nekoliko godina suspendovali ceo pravni poredak rušeći po beogradskoj Savamali i vezujući nedužne čuvare, niti tražite, niti privodite . niti im sudite. Nisu svirači, ali imali bi o čemu da pevaju, bio bi to koncert za pamćenje.
Stavili ste iza rešetaka Josipa Komljenovića, a pustili ste Dragana Markovića Palmu da se propira u devet voda po jutarnjim i ostalim programima televizija sa nacionalnom frekfencijom vređajući i žrtve i zdrav razum.

U brk su vam se godinama smejali „investitori“ kafane na Pančićevom vrhu, a vi ste jurili ljude koji za sitniš uveseljavaju građane u glavnoj ulici.
Automobili osionih državnih funkcionera uleću sto na sat na naplatne rampe i ubijaju ljude, vi u zatvor šaljete šofere, a vaše „sokolovo oko“ vidi samo nepropisno parkirane automobile.

Bahati sinovi pripadnika visoke klase niskih strasti gaze po ulicama i završavaju u kućnim pritvorima sa nanogicama na nogama koje su dodavale gas na papučicama preskupih automobila, vi stojite kod Slavije loveći pešake koji prelaze van pešačkog prelaza bez koga ste ih prethodno ostavili.
Pred našim očima se pljačka i u bankrot šalje nacionalna avio kompanija, državni mobilni operater našim novcem pazaruje medije za privatne interese, fudbalsku ligu su pretvorili u sramotno takmičenje u nameštanju utakmica, a vi ćete doći da oterate klince koji su bili malo glasniji dok su igrali fudbalicu na platou ispred neke zgrade.

Usred vanrednog stanja i policijskog časa kriminalci su orgijali bakljama i topovskim udarima po krovovima zgrada a vi ste lovili +65 babe koje su se usudile da izađu napolje i odrapljivali im kaznu od 150 000 dinara i hapsili i kažnjavali paora iz Silbaša koji se vraćao sa njiive od koje živi.

Na koju to melodiju i čije frule igraju komunalni i ostali policajci i pravosudni organi ove države kad se iživljavaju nad sirotinjom, a visoki kriminal koji ovu zemlju košta budućnosti vam je poslednja rupa na svirali. Postali ste frulaši dobro uštimovanog kriminalnog orkestra koji može da svira gde i kad hoće, a i šta hoće – videli smo i čuli neku noć na svečanoj akademiji povodom Dana pobede. I onda je kriv svirac iz Knez Mihailove pa će on danas sa ćebetom i četkicom za zube u Padinjak. Neko mora da okaje sve te grehove, najlakše je da to bude on. Nadam se samo da ste mu na vreme rekvirirali frulu kako mu u zatvoru ne bi palo na pamet da u nju duva, dok ide neki od nacionalnih dnevnika na kojima Glavni Muzičar gusla, to jest svira …..!

Komentari

Vaš komentar