Piše Ranko Pivljanin: Je li Senta za orden ili za metak?

Kolumne 25. okt. 202110:49 > 12:0711 komentara
Podeli:
ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

A je’l ima možda predsednik Srbije viška dva ordena ( ako nema, nek pozajmi iz Patrijaršije, tamo toga pretiče) da ih okači na vratove Slobodana Milenkovića Sente i Dušana Matića? Pošto je gospodin Vučić često potpuno neobavešten i sklon da živi blažen u neznanju (ne zna Milana Radojičića, ne zna Zvonka Veselinovića, ne zna Predraga Koluviju, ne zna Veljka Belivuka, ne zna za Skaj aplikaciju i meša je sa skajpom - ispada da zna samo Angelu Merkel i brata Sija) da mu približimo o kome se radi.

Milenković je načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, trenutno u fazi prekomandovanja u odeljenje koje istražuje ratne zločine, a Matić njegov kolega. A zašto da ih odlikuje? Pa, oni su, gospodine predsedniče, otkrili ono o čemu vi, takođe, pojma nemate: jednu plantažicu, tu negde u kićanom Sremu na kojoj je tako dobro uspevala marihuana da se merila tonama. Nije Jovanče, pomešali ste – to je onaj Ćopićev dečak iz „Orlovi rano lete“ – ovo je Jovanjica, često to bude na vestima i ponegde u novinama, a malo i u sudu.

Da li ja to čujem da se za takve stvari policajci ne odlikuju, nego se smenjuju, progone i još im se preti likvidacijama? Ma, je li moguće? Dobro, ako je tako, onda odlikujte policajce i pripadnike BIA i VOA koji su tamo stražarili. Znaaam, sad se vi pitate šta će agenti tajnih službi na poljoprivrednom dobru. I ja se pitam, predsedniče, a i narod se pita i to ne samo onaj iz „Zadruge“ nego i ovaj prosti puk. Šta da vam kažem, pevali dodole kad zakaže kiša, čuvali plantažu od zlih pogleda da ne ureknu stabljike vesele biljke i organizovali doček kad tamo u posetu stigne neki visoki državni funkcioner. Jeste, predsedniče – znam da ne znate, otkud bi znali – išli ovi vaši tamo, bio u Jovanjici i Aleksandar Vulin, tada u ulozi ministra za rad i socijalna pitanja. Sad ćete se vi, čudu se čudeći, zapitati šta će on na plantaži? Ne mogu vas ostaviti u neznanju – išao je da okopava i zaliva. Konoplju? Ma, neeee, paradajz predsedniče, zamislite niklo i to, izgleda nanele ptice seme, primilo se, razgranalo, čist organik, a suša udarila. I Vulin, šta će, obuče ono plavo radničko odelo sa sve tregerima, motiku i kantu u ruke i udri. U poverenju, bio tamo posle Vulina i onaj Zoran Babić. Ma setićete se ko je, član predsedništva Srpske napredne stranke, onaj što je imao neki udes na nekoj naplatnoj rampi pa poginula jedna žena a sa njom nestalo i dva minuta snimka. Čuli ste nešto o tome, sigurno, nego vas pritisle velike državne obaveze, pa smetnuli s uma.

I kako izgleda ova humoreska, gospodo iz vlasti, jel se dobro zezamo, a? E, pa nije zezanje kad se progone, maltretiraju i smenjuju časni policajci koji su, radeći profesionalno svoj posao, otkrili takav kriminal, pod državnim/režimskim pokroviteljstvom, kao što je plantaža marihuane u Jovanjici. Šta ste hteli, da legalizujete marihuanu, pa da budete prvi u poslu? Još manje je zezanje, ako se tim ljudima mafijaški preti da će izgubiti glavu. Kakva se to poruka šalje njihovim kolegama koji su, opredeljujući se za policijski posao, maštali o pravdi koju znači njihova značka na prsima i zakon u rukama? Ko će to od njih – posle svega kroz šta prolaze Milenković i Matić i golgote koju je prošao njihov kolega, sada, na žalost, pokojni inspektor Dejan Jović koji je hapsio Belivuka i ekipu a progonjen od svemoćne Dijane Hrkalović – da radi svoj posao onako kako treba ili će da se pravi lud i drži po strani?

Kao što nije za zezanje a nije ni lepo kad postrojite pripadnike Žandarmerije u Kraljevu, u zenitu krize na severu Kosova, da pevaju parapatriotske naricaljke dok se, u isto vreme, štampaju stikeri koji će se lepiti preko grba ove države. Da je sreće i malo više hrabrosti kod tih momaka, trebali su, ne da salutiraju Vučiću i Vulinu, nego da ih, sve s noge na nogu, najure sa tog poligona. Nema tu šale, odneo je đavo da je nikad više ne vrati.

Zato Milenkoviću i Matiću ne sme ništa da se desi, za njihovu bezbednost ste direktno odgovorni, a na kraju i u vašem je interesu da oni budu živi i bezbedni. Možda vam to bude uzeto kao olakšavajuća okolnost kad se jednog dana ova ponižena, zloupotrebljena i izmanipulisana policija, zajedno sa pravosuđem, u punom formatu vrati svojoj svrsi, zakonu i profesiji. Otkriću vam još jednu tajnu iz pouzdanih izvora: mnogi od njih žive za taj dan.

Komentari

Vaš komentar