Piše Ranko Pivljanin: Daj i `vamo jedan orden

Kolumne 11. okt. 202113:39 > 14:2612 komentara
Podeli:
ranko pivljanin
Ranko Pivljanin, Foto: Promo

Vidim aktiviralo se ponovo ovlašćeno dilersko preduzeće svetosavskog ordenja i zapandrčilo jedan na vrat Milorada Vučelića, znamenitog svetosavca i borca za srpstvo, jugoslovenstvo, partizanstvo, četništvo, novinarski profesionalizam, afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina, Dobricu, Jovicu, Miru, Slobu, Radovana, Ratka, Zorana, Borisa, Vojislava, Aleksandra, Vesnu, lister odela, vijetnamke i „kohibu“.

Maaalo je jedan za toliku širinu, vaše preosveštenstvo, tri da mu turite – ima toga, Bogu i Sinodu fala. Ostalo je, pretpostavljam dosta i za Malog, Anu,Dijanu, Suzanu, Drobnjaka, Babića, Orlića, Kokezu, Vučićevića, Mitrovića, Krleta, Simu Spasića, Palmu, pardon, njemu ste se odužili… Umalo da zaboravimo Koluviju – i njemu tri, on vam je volonter- saradnik po pitanju vere, dobročinstva i milosrđa, njemu blinkeri osvetljavaju krst na haubi automobila, a poznat je i po uzgoju alternativnih biljaka kojima se može raspršivati sveta vodica ako slučajno ne rodi bosiljak.

Jedan obavezno treba dati predstavniku Udruženja penzionera Pudarci, plus 29 komada za ostale koji su dali kvorum da se iz udruženja izbace dve njihove članice kojima nije bilo pravo kad su ih onomad umesto u banju Vrdnik na silu preusmerili u Busije da aplaudiraju Vučiću. A Dobrinku i Dobrilu pod hitno anatemisati, ekskomunicirati iz naše svete crkve, zajedno sa kujom Vidosijom koja je jedina bila protiv izbacivanja ovih zaverenica. Plus obavezno onog Peru, muža jedne od bestidnica, koji je mlatarao flašicom i psovao predsednika. Ne bi bilo loše razmotriti i spaljivanje nevernika na lomači, za primer drugima kojima bi slične subverzivne aktivnosti pale na pamet.

Pod obavezno, jedan orden Svetog Save dati Nebojši Bakarecu. Sve da nije otkrio piromana Đilasa koji pali deponije, ovo što je ostavio kao belešku na Instagramu preporučuje ga za odlikovanje, ne drugog, nego prvog reda. Da se ne mučite i pišete obrazloženje, sam je napisao. Citiramo: „Puna podrška predsedniku Vučiću. Vučić štiti Srbiju, uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti…“ Da, podrazumava se, leči i hemoroide, a prethodno ih uzgaja. Dakle, ima li išta dostojnije svetosavkog odličja od autora ovog dirljivog hvalospeva tom jedinstvenom i pokretnom Kliničko bolničkom centru, toj letećoj Hitnoj pomoći i all in one konzilijumu? Klekni Nebojša, kači Porfirije!

Kao što je njegov počivši prethodnik Irinej pre tačno dve godine ordenovao Vučića i Dodika ovim istim ordenom u onom polu-estradnom spektaklu sličnom „Grand paradi“ u Sava Centru povodom osam vekova samostalnosti SPC. Pre toga beše legla neka tranša od milijardu dinara na račun crkve od strane svetosavski okićenog delitelja naših para. Reklo bi se da je slično šuškavo bogougodno delo kvalifikovalo za ovaj orden i velikomučenika Miroslava Miškovića, prepodobnu Milku Forcan, raba božijeg Bogoljuba Karića, da ne pričamo o epohalnom doprinosu pravoslavnoj teologiji svetosavskog Telekoma…

Tako je Orden Svetog Save postao neka vrsta crkvenog bitkoina, kriptovaluta u interesno- ekonomskom odnosu vlasti/režima i crkve definisanim geslom „ništa više nije sveto, sve je bruto ili neto“ ( op.c. „Hladno pivo“, pank bend) i serdarsko-vojvodskim principom: ja tebi, ti meni. Ti nama u džepove, mi tebi na grudi pravoslavne.

A šta li bi, da je u prilici, na sve ovo rekao Sveti Sava čije ime orden nosi? Pretpostavljamo da naš prvi arhiepiskop, gledajući sve ovo sa nebeskih visina, verovatno oseća potajnu zahvalnost turskim dušmanima koji su mu spalili kosti, da mu se sad u grobu ne prevrću.

Komentari

Vaš komentar