Piše Nikola Jovanović: Pitajte nekog ozbiljnog predsednika

Podeli:
Nikola Jovanović Foto:Nova.rs

Nebitno je da li je Hipokratova medalja poznata ili ne. Bitno je što je Vučiću dodeljena za unapređenje zdravstva. Lekari su reagovali kada je predsednik Srbije dobio Hipokratovu medalju za zaluge u unapređenju zdravstva. Iz konkretnih zamerki moglo se zaključiti da je više radio na uniptavanju zdravstva nego na podizanju sistema, koji je pored obrazovnog ostao na periferiji interesovanja ove vlasti.

I taman kad je mislio da će ubrati lak i jeftin, nasušno potreban politički poen, sreću mu je pokvarila naslovna strana „Nove“ i komentari lekara. Nije izdržao, govoreći o Radetu Paniću iz Sindikata lekara i farmaceuta je rekao „pitajte bilo koga od ozbiljnih lekara šta misli o Paniću“.

Predsedniče, malo je lekara koji su zabrinuti za zdravstveni sistem više nego za svoju kožu, naši sagovornici uključujući Panića , pulmologa Dejan Žujovića ili epidemiološkinju Vericu Lelu Ilić su neki od njih.

U vreme vanrednog stanja zbog korona virusa govorili su šta ne valja. I nije valjalo. Ukazivali su na nelogične brojke o preminulima. I nisu bile logične. Oštro su govorili o zakasnelim ili neodgovarajućim merama Kriznog štaba. I bili su u pravu.

U zemlji u kojoj se sve češće vlast obračunava sa neistomišljenicima, izabrali su da kažu šta misle i stali su iza toga. To je zasmetalo predsedniku Srbije, jer mogli bi i drugi da se toga dosete. Zato je na Pinku, u udarnom terminu, pokušao da umanji štetu navodeći nasumične podatke da bi dokazao kako je u odnosu na raniji period, pre ove vlasti, lekarima bolje, da je zlatno doba.

Probao je da kaže kako sada imaju veće plate , da su 2012. imali 609 evra, a danas imaju 1.020, a u crvenim zonama 1.548 evra...Panić koji deli hleb sa zdrastvenim radnicima za N1 je odgovorio na njegove tvrdnje. Plata lekara specijaliste je manja od 1.000 evra, nedostaju im lekovi, imaju manjka kvalifikovanog kadra, odlaze u inostranstvo, a u bolnicma ispred kojih se slikao nema ko da radi.

Ujedinjeni protiv kovida polali su i poruku da sledeći put medalju dodele bankomatu.

Tačno tolike su predsednikove zasluge.

Problem sa Vučićevim blaćenjem „neposlušnih“ lekara je u tome što je to vrsta zastrašivanja. Što šalje poruku onima koji slično misle, „vidi kako ćeš da prođeš“. Za aktuelnog predsednika Srbije neprijatelja nikad dosta. Kad nisu strane službe , onda će poslužiti i domaći neprijatelji.

Ne treba deliti lekare, svi su oni uprkos nedgovornom i lošem rukovođenju vlasti, dali sve od sebe da zaštite svakog građanina ove zemlje. I želeli su da to učine još bolje.

Retki su smeli da to kažu, a takve treba slušati, a ne blatiti predsedniče.

Pitajte nekog ozbiljnog predsednika.

Objasniće vam.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar