Piše Nikola Jovanović: Krivica bez odgovornosti

Podeli:
Nikola Jovanović Foto:Nova.rs

Ovih dana na programu je "Nevinost bez zaštite".

Nije film Dušana Makavejeva, već novi rijaliti- Dijanu Hrkalović i Nebojšu Stefanovića saslušava unutrašnja kontrola MUP.

O prisluškivanju predsednika? Ne. O kadrovima u policiji koji su bliski kriminalcima. Ne.

O Slobodanu Milenkoviću Senti.

Dobro, povezuju ga sa otkrivanjem "Jovanjice", koja je ogroman skandal, ali kako ova rijaliti svedočenja idu, svi će biti nevini.

Činjenica da se time bavi unutrašnja kontrola, a ne i tužilaštvo, govori da nema naznaka da neko ima nameru da se bavi vezama vrha vlasti i policije sa huliganima i kriminalcima.

A ima tu svega.

Odricanja kumstava, ministra koji se bavi ljubavnim intrigama žene koja je bila strah i trepet policije, medija koji prave spisak njenih partnera, posle čega ona preti "nemoj ja da počnem da pričam o ljubavnim aferama".

Ima i detalja – skidanja nanogice, koja je u srpskom džet-setu postala "must have" modni dodatak.

Šta će, uopšte jednom takvom rijalitiju odgovoran tužilac.

Samo bi kvario posao - on bi pitao, na laži i poluistine odgovarao činjenicama i proverenim podacima.

U celoj ovoj ujdurmi, nema ni traga od pitanja zašto niko nije saslušao visokog oficira žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka, koji je bio zadužen za kontakt sa Veljkom Belivukom.

Istraživački novinari objavili su detalje prepiske u kojima se navodi da "glavni šef sve zna".

E sad, to bi bilo interesantno. Koji šef, ko mu je javio, šta je šef preneo…

Neko bi to po službenoj dužnosti morao da pokrene, suštinsko je pitanje – ko je bio u vezi sa kriminalcima koji su činili krivična dela sa "dozvolom da ubiju" i po čijem naređenju.

Svi bi rekli "ih, glavni šef, to se zna", ali neki tužilac koji još veruje da se posao može raditi, a da se ne sačeka telefonski poziv i koji nema fioku punu krivičnih prijava na kojima se hvata prašina, mogao bi da prepozna značaj rasvetljavanja jedne takve poruke.

I dok se kod Makavejeva radi o snazi volje, društvenoj nepravdi i ljubavi, ovde se radi o snazi interesa, izbegavanju pravde i moći.

Pitanje nedostatka odgovornosti ovde je oduvek smatrano za opšte mesto.

Izbegavajući sankcije Moskvi, donoseći teške odluke u pregovorima sa Kosovom poput one oko primene sporazuma o energetici, vlast je odlučila da u nedostatku dugih skretača pažnje samo marketinški zagrebe po onome što bi ozbiljna država kroz institucije morala da reši.

Sve probleme odlažemo za septembar. Kad padnu temperature i ohladimo glave.

Sad, daj neku intrigu, zaplet, pa da bindžujemo novu sezone srpske "Igre prestola".

U mestu Gornje Nevoljice ima i žena zmajeva, ministara ladnih kao led…. Guraj dok se gleda, dok gledaoci pokušavaju da nazru ili tvrde da znaju ko je ubica , dok čekaju još "sočnih" detalja.

I nemoj da neko slučajno odgovara. Mogao bi stvarno da progovori.

BONUS VIDEO Nikola Jovanović o okretanju leđa Rusiji i ponovnom bojkotu opozicije u Šapcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram