Nikola Jovanović: Srbija i Vučić će morati da se opredele – za istok ili zapad

Emisije 10. jun 202223:21
Podeli:
nova s

Nemački kacelar Olaf Šolc bio je u poseti Zapadnom Balkanu, zapravo Prištini i Beogradu, a koje je poruke doneo Srbiji, objašnjava Nikola Jovanović, zamenik glavnog urednika u listu "Nova".

Ni sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije krio iznenađenje nekim zahtevima nemačkog kancelara.

Poruke koje je nemački kancelar Olaf Šolc doneo u Beograd su vrlo jasne i srpski predsednik više nema prostora za manevar, smatra Jovanović.

„Imam utisak da je ‘medeni mesec’ prošao i da strpljenja više nema, da su oni shvatili tu neku Vučićevu taktiku kupovine vremena koja zapravo postoji od dana kada je došao na funkciju. Kasno, što se nas tiče. Mislim da je on IŠolc) došao sa vrlo jasnim porukama da se o njima ne bi spekulisalo i da se ne bi uvijalo u neke oblande. Vučić nije imao tu šta da sakrije, jednostavno je morao, kao kada je svojevremeno kod Tadića došla Angela Merkel sa odlukom da ili ne. Mislim da ne može da se napravi paralela između posete Merkelove i Šolca, Tadić je bio na kraju svog mandata, Vučić je na početku i razlika je u tome što je Šolc konkretno izneo uslove za učlanjenje. Hoćete da uđete u klub, uslov su odnos prema Rusiji i završetak pregovora sa Kosovom. To će boleti ali ako želite da uđete to su uslovi koje morate da ispunite“, zaključuje Jovanović.

Nema sumnje da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću takve poruke nisu prijale, ali srpsko javno mnjenje je u ogromnom procentu protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju ukoliko je uslov odricanje od Kosova. Da li će ove poruke tim ljudima dati novi vtar u leđa veliko je pitanje.

„Ja sam siguran da hoće i da Vučić koji gleda ta istraživanja javnog mnjenja to gleda. Ali, činjenica je da ovde prostora više nema i da on ovde mora da donese jednu vrstu državničke odluke, da li idem ka Evropi, dakle, Istok ili Zapad. Nešto oko čega se Srbija nije izjasnila za sve ovo vreme“, naglašava Nikola Jovanović.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“.

Komentari

Vaš komentar