Nataša Latković Foto:Nova.rs

Uzalud porodica Stanike Gligorijević, koja je pre dve i po godine stradala u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, insistira da vidi snimak nesreće. Nisu ga dobili ni sud ni tužilaštvo. Snimak su izgleda gledali samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov. Oni su jedini videli, ako ćemo verovati njihovim izjavama, dva ključna minuta udesa, na kojima se, sudeći po njihovim rečima, jasno vidi da vozač koji je izazvao nesreću nije bio Zoran Babić, funkcioner SNS. Šta se onda desilo sa snimkom - ko ga je zadržao, sklonio, “izgubio”, uništio… I zašto?

“Nije Babić vozio da znate. Imamo snimke, nije on vozio. Lagali su kao i obično, ali sam ga branio”, rekao je Vučić u junu 2019, a prenele Južne vesti.

“Snimak je užasan… Ja ću da zamolim nadležne države organe kao predsednik Republike da vam pokaže to. Da vidite kakvim ste se lažima služili svih prethodnih meseci“, izjavio je Vučić dva meseca kasnije za Glas Amerike.

“Na osnovu snimka je jasno i da direktor Koridora Srbije Zoran Babić nije mogao da bude vozač”, rekao je Nebojša Arsov, a preneo N1.

Od početka se sumnjalo u zvaničnu verziju događaja po kojoj je nesreću u Doljevcu izazvao vozač Koridora Dejan Stanojević, koji je i prvostepeno osuđen na tri godine i devet meseci zatvora.

Sumnja je pojačana kada je Insajder objavio, a na osnovu odgovora iz Tužilaštva, da na snimku saobraćajne nezgode koji im je dostavljen nedostaju dva minuta ključna za postupak. Ova informacija imala je veliki odjek u javnosti pa su se zvaničnici utkrivali ko će pre da je demantuje. Među njima bio je i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović.

“Niški tužilac ni u jednom trenutku nije rekao da nedostaju dva snimka, oni su postavili pitanje da li je snimak autentičan, dobili autentičan snimak, dobili veštačenje, utvrdili da je snimak autentičan, oni se sa tim nisu ni oglašavali u javnosti, oni su to postavili kao pitanje nadležnim istražnim organima”, rekao je Stefanović u decembru 2019.

Potom je i tužilaštvo koje je dalo informaciju o nedostajuća ključna dva minuta snimka, samo sebe demantovalo:

“Utvrđeno je da za dva minuta na snimku na kome se ništa ne dešava, razlog je što tada nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video zapis”.

Da nije moglo ništa da se ne dešava i da snimak nesreće ne postoji, na suđenju je praktično otkrio veštak saobraćajne struke Boris Antić.

“U materijalu koji je raspoloživ, u 8 sati 30 minuta i 44 sekundi se video zapis prekida, a nastavlja u 8 sati 32 minuta i 33 sekundi. Kako je do nezgode došlo u 8 sati i 31 minut nije bilo moguće analizirati nailazak ‘škode’ ka naplatnoj rampi jer taj deo snimka nedostaje“, rekao je Antić, a preneo N1.

Dakle, Tužilaštvo je lagalo da dva minuta snimka nedostaju, zato što se ništa ne dešava, pa kamera ništa nije snimala, jer se baš u ta dva minuta snimka događa ta saobraćajna nesreća.

S druge strane, možda je Vučić govorio istinu kada je rekao da je gledao snimak same nesreće, možda ga je video i načelnik saobraćajne policije, ali tog snimka više nema. Zašto ga nema i gde je, ni Vučića ni Arsova nije pitao ni sud ni tužilaštvo, koji su videli snimak.

Posle afere sa klanom Veljka Belivuka i prikazivanja stravičnih fotografija iskasapljenih tela u direktnim prenosima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, pada u vodu i prvi argument Vučića da snimak nije prikazan jer je “užasan”. Ima li šta užasnije od toga da gledamo izmasakrirana tela?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)