Piše Miloš Miljković: Rat traje dok ne počne Zadruga

Kolumne 05. avg 202211:08 > 14:59
Podeli:
Miloš Miljković Foto: Luca Marziale/Danas

Najkraći rat u istoriji trajao je 38 minuta. Tako makar pišu kolege iz britanskog "Independenta". Kako navode, 1896. godine, britanska mornarica je porazila vojsku zanzibarskog sultana za pomenuto vreme. Što reče jedan pesnik iz Novog Sada, čije ime neću da pominjem, da me njegova porodica ne bi tužila zbog autorskih prava, "ako su lagali mene, ja lažem vas".

Drugo mesto je do sada zauzimao takozvani „fudbalski rat“, između Salvadora i Hondurasa, koji je izbio, verovali ili ne, nakon gola u produžecima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kada je Salvador pobedio sa tri prema dva. Taj rat, kako navode, trajao je 100 sati. Bojim se da će britanske kolege, nakon večeri 31. jula, morati da „apdejtuju“ tekst na sajtu.

Studio Pinka. Specijalna vanredna emisija. Sarapa, ozbiljan i zabrinut. Specijalni gosti, za specijalne namene. Hteo sam da napišem prilike. Ništa manje zabrinuti. Situacija ozbiljna. U studio ružičaste televizije, vanredno u vanrednu emisiju među prvima je stigao Vučela. I jedan gospodin sa brkovima, za koga kažu da je bivši obaveštajac. Iako sam par puta i za sebe čuo da sam plaćenik strane agenture, ne znam da prepoznam obaveštajca, ja se u taj svet ne razumem. Majke mi.

Sarapa saopštava da ima potvrdu da ima ranjenika, a da njihov broj još nije naveden. Puštaju se video snimci na kojima se čuju sirene, čak i rafali iz automatskog oružja. I samo da se razumemo. Niko ne kaže da Kurti nije slao snage na sever. Niko ne kaže da Kurti nije želeo da zabrani ulazak na Kosovo sa srpskim ličnim kartama. Ovde govorimo o tome kako je televizija sa nacionalnom frekvencijom u vanrednom programu to predstavila.

PROČITAJTE JOŠ:

U studio je stigao i jedan od "idola". Onaj sedi, sa naočarima. Treba li da kažem da je i on bio ozbiljan i zabrinut. Naišao je i "kolega" Vučićević, sa svojim "proverenim" informacijama.

"Sarapa, moram da vas prekinem. Upravo mi javljaju kolege koje su dole, žestoka pucnjava između Zupča i Varaga, puca se, čuju se pucnji i sa jedne i sa druge strane. Dakle, više ovde ne govorimo o nečemu što će možda da bude, to se već dešava, na žalost", izgovara u živom programu Vučićević, a onda se u specijalnoj emisiji Pinka čuju sirene u pozadini.

I dok gosti u programu polemišu da li treba vojska da interveniše, a gledaoci, uglavnom muškog pola, polako pakuju u rance ono najosnovnije pa da krenu "dole", stiže informacija da je vrhovni komandant stigao u sedište Generalštaba.

Posle sastanka telefonski se u emisiju uključio i vrhovni komandant, koji je sa hrišćanskim mirom u glasu smirio uznemirene goste Pinka. I uznemirene gledaoce.

Onda su, posle kratkih komentara, puštene reklame. Pa onda Zadruga. I tako se završio jedan od najkraćih "ratova" u istoriji.

BONUS VIDEO: Najkraći ratovi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar