Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Svaki put ću to ponoviti - Siniši Malom ne bih poverio ni novčanik na čuvanje, a nekmoli Ministarstvo finansija. Ne sumnjam u njegov talenat da oseti trag novca. Onaj koji ga je doveo zna zašto ga drži i zašto ga brani - samo što ga više brani, on ispada sve sumnjiviji.

A njemu, Siniši, kao da neko namerno potura budalaštine. Kao da mu Vulin šapuće šta da kaže u sopstvenu odbranu. Eto, recimo, ovo sa „Pandorinim papirima“. Svaka iole profesionalna redakcija izvestila je da je prema otkrivenim dokumentima on, ipak, bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Umesto da kaže odakle pare za nekretnine, Mali baca petarde. U Skupštini je mudro zaključio da nije on cilj, nego „cilj je da dođu do računa Aleksandra Vučića“. Što bi rekao državni diler „nudili su mi slobodu da optužim Andreja“. Ne vidim razliku između ove dve konstrukcije, ni kako da im verujemo.

Drugu petardu Mali baca na Hrvate, onako junački kako to samo naprednjaci mogu. Na pisanje hrvatskih portala odakle novac za apartmane, srpski ministar, dika naša, odgovora: „Pavelićevi podanici nastavljaju sa svojom starom opsesijom – Srbijom, očigledno ljubomorni na naš rast“. Ministre, da niste preterali, niste vi Srbija. Nije ni Vučić. Samo vas kolege pitaju za pare.

Uzgred, u Hrvatskoj je normalno da se takva pitanja postavljaju ministrima. I u Nemačkoj, Francuskoj… Eto Francuzi su onomad osudili i bivšeg predsednika Sarkozija zbog korupcije, trgovine uticajem, a pominje se i pokašaj podmićivanja sudije. Ali vi nemate razlog da se plašite, vi ste pošteni i vas brane i premijerka i predsednik.
Sad kad bih hteo da rezonujem vašim algoritmom, rekao bih, ne brane oni vas, oni brane sebe. Imajte, međutim, na umu da će jednom taj dvojac izgubiti vlast, a onda ćete morati da kažete otkud vaš potpis na papirima koji vas kompromituju. I odakle novac koji prati te potpise.

PROČITAJTE JOŠ:

Vi ste čovek kome logika nije zakržljala. Zapitajte se kako mediji bliski srpskim vlastima veruju „Pandorinim papirima“ u slučaju Mila Đukanovića, Tonija Blera, ukrajinskog predsednika Zelenskog… a eto kada ste vi u pitanju prećutkuju čitavu priču. Ili je plasiraju kao „još jednu laž“. Kao da je konzorcijum novinara iz 150 redakcija sačinjen samo da bi vama naudio. A preko vas i Vučiću i, naravno, Srbiji.

U tim „Pandorinim“ papirima otkriveno je još 329 zvaničnika koji su povezani sa ofšor računima. Ispada da su ti nesrećni ljudi stradali samo zbog vas.
Na osnovu tih papira, u Crnoj Gori je Specijalno tužilaštvo formiralo predmet – Đukanović i sin. Čak je i Putin na meti. I sad ispada da ste vi veća zverka, da su pakovali papire vama, a isterali „sibirskog medveda“. Navodno su mu otkrili nekakvu imovinu u Monaku. Ako mu je zaplene, moglo bi to da pokvari naše odnose sa Rusijom. Au, čoveče.
Gospođica Brnabić već vas je uzela u naručje, ona zna da je to sve „laž i pogrešna interpretacija“. Samo ne znam šta ćete sa predsednikovim kumom, onim Petrovićem. I on se zbog vas našao na pomenutom spisku.

Zagorkino tužilaštvo spava. Nego, šta mislite da neko od vaših, Đuka ili Vučević, preventivno podnese krivičnu prijavu protiv vas. Od viška glava ne boli, valja se navikavati.