Piše Milenko Vasović: Kompletni idioti ruše u Pirotu

Kolumne 02. jun. 202109:16
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Iz jedne jučerašnje vesti lako sam zaključio da Ana Brnabić nema garažu u Pirotu. Nema je ni ministar policije, ni predsednik Srpske napredne stranke, i niko od onih koji drmaju Srbijom i koji gaze Ustav i zakone.

Ima, međutim, običnog sveta kojima je baš ta garaža u Pirotu, tu između Ulice Branka Radičevića i škole „Vuk Karadžić“ važna. I možda im je uz stan i jedina imovina. E na to privatno vlasništvo namerili su se napredni zulumćari i ruše, jer im se može.

Srušili su juče, u ranu zoru, desetinu objekata građenih osamdesetih godina za koje, kako tvrde vlasnici, postoje uredne građevinske dozvole i evidencija u kartastru. I baš kao onomad u beogradskoj Savamali, ruštelje je štitila policija. I baš kao u Savamali, policija je ignorisala pozive oštećenih građana.
Tako naprednjaci doživljavaju vladavinu prava. Znali su šta rade, znali su da ruše legalno sagrađeno – pa šta? Jedan od tih bestidnika poručio je vlasnicima da svoje pravo ostvare preko suda. Kakav cinizam.

Zamislite da šefu svih naprednjaka neko sruši vinoteku i još mu kaže – idi pa tuži. Kakva je razlika između garaže i vinoteke? Kakva je razlika između vođe naprednjaka i običnog stanovnika Pirota koji ne želi na sud, već da sačuva svoju imovinu. Nema razlike, obojica bi trebalo da uživaju zaštitu države jer im Ustav garantuje pravo na svojinu.

Ili recimo da su vlasti u Prištini, u Podgorici, u Sarajevu ili Vukovaru, Zagrebu… srušile nekom Zlatku Jovanoviću legalno sagrađen objekat, šta bi bilo? Digla bi se dreka do neba kako tamo progone Srbe, a kad te iste Srbe obespravljuju (progone) u Srbiji, onda nema veze.

Još se nađe neka budala da objasni kako oni, naprednjaci, imaju na to pravo, jer su (tobož) pobedili na izborima i samo sprovode svoj program. Pa nije vam program da rušite legalno stečenu imovinu.

Za običnog čoveka u Srbiji pravna sigurnost je nestala jedne aprilske noći pre pet godina, kada su maskirani vandali porušili zgrade u Hercegovačkoj ulici (Savamala). I do danas niko za tu kriminalnu akciju nije odgovarao. Naprotiv, nalogodavci, „kompletni idioti“ su napredovali.

Najmoćniji čovek u Srbiji često ponavlja kako bi i on sve isto uradio samo ne bi rušio noću nego danju. Kao da je zločin manji ako ga činiš u po bela dana. Kakva je razlika između, na primer, silovanja u ponoć ili u podne?

„Idioti“ u Pirotu su se navukli na demagogiju vrhovnog, pa su nezakonito rušili čim je svanulo. Da svi vide šta mogu, da se ničega ne boje i ničega ne stide. Nisu oni gori od Malog i Vesića. Ili od onih što ruše spomenik kulture u Novom Sadu da bi zidali soliter. I niko od njih neće odgovarati, jer ih štiti šef svih „kompletnih idiota“.

Ovi nesrećnici što su im porušene garaže tužili su opštinske vlasti i ročište je zakazano za sutra. Da, nije greška, za sutra 3. juna, ali opštinske vlasti nisu mogle da se strpe i sačekaju šta će sud reći. Ili oni već znaju odluku.

A šta mi radimo? Sedimo i čekamo da naše garaže dođu na red, ako nam pre toga ne zaplene novac, osramote žene, ćerke, sestre… daju otkaz. Dok smo mi ovakvi, oni su potpuno u pravu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar