Piše Magda Janjić: Crvena haljina u Skupštini

Kolumne 05. avg. 202012:5016 komentara
Podeli:
Foto: Bojana Janjić

Doktorke, umetnice, novinarke, poslanice, političarke, prodavačice - oni ne biraju. Nasilje - verbalno i fizičko će zadesiti skoro svaku ženu tokom njihovog života.

Krv je crvene boje. Ženama curi krv skoro polovinu njihovog života. Pokojna baba mi je rekla, sad si postala žena, kada sam dobila prvu menstruaciju što me je tada prestravilo. Kada žene dobiju batine od muškaraca jer su žene, ili ih zakolju, izbodu, pesniče, teče crvena krv. Iza ubistva ostaje krv na travi, podu, zidovima. Žene stavljaju crveni karmin, ponekad i da sakriju sve ono unutra.

Žena je ušla u crvenoj haljini u Skupštinu Srbije. Nažalost, skoro da nisam ni uspela je vidim, niti saznam isprva o čemu se radi, jer su je slikali otpozadi i šerovali svuda. Svuda. Od poslanice je postala „pornićarka, prostituka, kurva, glupača“. Kako sam nailazila sve više na tu fotografiju i videla šta pišu, imala sam eureka! momenat.

Najbolji odgovor na sve gadosti koje su najviše muškarci pisali, je upravo rajsfešlus na toj istoj haljini, koji bi najbolje stajao na njihovim ustima. Da jednom zamuknu i da im se ne otkopča dok ne nauče da je sramno i jadno ponižavati (opet) ženu zato što je žena. Ana Brnabić nosi pantalone, što nije smetalo istim tim da je vređaju kako izgleda, njenu seksualnu opredeljnost, kako govori. Zorana Mihajlović je bila isto u grupi before/after internet ekipe, i u tabloidima – kada zasmeta.

Sada su se mnogi ponadali da će porno glumica biti u Skupštini, ali iako nije, bila je kratko vreme prema pisanjima. Neki su ronili suze jer, gde bi im bio kraj da jeste. Dr Darija Kisić Tepavčević je sva sreća pomogla ovog kovid leta da imaju koga da razapinju zbog frizure, odeće, hodanja, cipela, rukavica, šminke – svega. Primetila sam patern. Treba vremena ipak muškarcima da izonanišu prvo na tela, gestikulacije, odeću, crvenu haljinu, dupe, pa da onda možda počnu da kritikuju nečiji rad i delo. Nikako na prazan stomak, dok se ne zadovolje i ne budu siti, dok ne izgovore sve moguće na račun žena, pa tek onda ko, kako, šta i gde.

Nasilje je sve što ste izgovorili, okačili i pisali da su žene kurve jer nose uske crvene haljine i da samim tim, imate pravo da im kažete šta hoćete i da im uradite šta hoćete. Nova žena „na tapetu“ – novo uništavanje života, ništa novo. I samo da vam otkrijem toplu vodu, isto je sa ženama na bilo kojoj poziciji i sferi života. Doktorke, umetnice, novinarke, poslanice, političarke, prodavačice – oni ne biraju. Nasilje – verbalno i fizičko će zadesiti skoro svaku ženu tokom njihovog života. Vaše ćerke nažalost neće biti izuzetak, setite se toga kada za njima prospete vodu za sreću u školi, fakultetu, novom poslu. Biće im potrebna i sreća, jer će ih takvi, slični vama, razvlačiti, a one vam to često neće reći nego će plakati u svojim sobama.

Komentari

Vaš komentar