Ivan Mrđen Foto: agencija Intelier

“Danas je veliki dan za Australiju”, rekla mi je u subotu Mirina i moja najstarija ćerka Milena. Pošto znam da je nacionalni praznik Dan Australije tek 26. januara, a prvi ovogodišnji gren slem turnir počinje u ponedeljak, usledilo je objašnjenje da je tog jutra Kina dozvolila nekim svojim kompanijama da uvezu ugalj iz Australije.

To je nagovestilo početak kraja trgovinskog rata između ove dve države, koje su geografski, privredno i tržišno više nego upućene jedna na drugu. Spirala nesporazuma, inaćenja i velike štete zavrtela se pre skoro tri godine, kad su zvaničnici iz Kanbere zahtevali detaljniju istragu o izvoru korona pandemije.

Tada je Kina uvela dodatne poreze, kojima je praktično onemogućila uvoz australijskog mesa, vina, uglja i drva, a Australija je odgovorila preprekama na uvoz kineskog aluminijuma, gvožđa i papira, čime je dodatno ugrozila sopstvenu prerađivačku industriju. Zbog toga je najnovija vest iz Pekinga dočekana kao još jedan uspeh sadašnje vlade, koja kao da ne radi ništa drugo nego “pegla” neke postupke svojih prethodnika.

A tu je, of course, i prošlogodišnja drama Novaka Đokovića. Zato se i ukupan odnos prema njemu i pažnja sa kojom se prati svaki njegov korak, takođe tumače kao otklon od politike Skota Morisona, koji je na čelu savezne vlade bio od 24. avgusta 2018. do 22. maja 2022. godine. U tom smislu je više nego uočljiva promena u pristupu ovdašnjih medija.

Ne želim da upadnem u zamku tzv. patrijotskog novinarstva, jer je priča o odnosu organizatora pojedinih turnira, publike i medija prema Novaku Đokoviću mnogo slojevitija od prostog „ne vole ga samo zato što je Srbin“. Ipak želim da podsetim da su pre tri godine najtiražnije melburnške dnevne novine „Herald Sun“ (više od 300.000 primeraka), vest o Novakovoj glatkoj pobedi nad Rodžerom Federerom u polufinalu svele baš na to, na malu vest u dnu strane.

OK, tog dana je njihova mezimica Ešli Barti srušila snove o prvoj gren slem tituli nekog domaćeg tenisera ili teniserke na domaćem terenu posle više od četiri decenije (1976. Mark Edmondson, 1978. Kristin O’Nil), dan kasnije je Novak pomenut, ali samo u naslovu izveštaja o pobedi Dominika Tima nad Nadalom („Novak is next“), u nedelju su opširno analizirali trijumf Sofije Kenin u ženskom singlu, u ponedeljak isto (navodno je finalni meč muškog singla završen suviše kasno), da bi tek u utorak kako tako otaljana priča o Đokovićevom slikanju sa peharom u Kraljevskoj botaničkoj bašti i prvi put pomenuto da je on pobedio Tima i vratio se na prvo mesto ATP liste. U sredu i četvrtak… ni slova!

PROČITAJTE JOŠ

Toga sam se prisetio juče, kad sam u nedeljnom broju istih tih novina pročitao zanimljiv prilog na čitave dve strane, u kome sedmoro eksperata (novinara i komentatora) predviđa ishod Australian opena 2023, a čak petoro je izjavilo, uz pregršt komplimenata, da će to biti – Novak Đoković!

“Teško je proći pored srpske superzvezde koji je klasa iznad svih, bez obzira što njegovi komentari još uvek imaju poentu nakon prošlogodišnje sage”, napisala je koleginica Loren Vud.

Po jedan glas dobili su Grk Stefanos Cicipas i STR Danil Medvedev (ponavljam skraćenicu “samostalni teniski radnik/ca”, koju ću koristiti za takmičare iz država koje se ovde ne pominju, a ima ih 19-oro sa ruskim i četvoro sa beloruskim pasošem).

Istakavši da će ovo biti godina 24-godišnjeg Cicipasa (trenutno četvrti na ATP listi), koleginica Emili Benamar je navela da “trostruki polufinalist Melburna ima ogroman broj lokalnih sledbenika, toliko da igra pred domaćom publikom”.

Oven Leonard smatra da će Medvedev (26 godina, osmi na listi) nadoknaditi ono što je izgubio u prošlogodišnjem finalu, kad je dobio prva dva seta protiv Nadala, kao i da je, “bez obzira što ima ukupan skor slabiji od Đokovića, ipak pokazao u finalu US opena 2021. da može da ga pobedi”.

Ako trenutno drugog na svetskoj listi, 36-godišnjeg Rafaela Nadala niko ne vidi kao mogućeg pobednika, njegovo ime je čak tri puta pomenuto u odgovoru na zanimljivo pitanje: Ko neće dočekati drugu nedelju na turniru?

“U jednom trenutku, veliki Španac će pasti s litice. Skoro se nije dogodilo da se branitelj naslova tako ravnodušno pripremao. Možda je došlo konačno vreme za odlazak”, napisao je jedan od najpoznatijih ovdašnjih sportskih novinara Skot Gulan.

Pakovanje kofera između dve turnirske sedmice, dvoje učesnika ove ankete predvidelo je za nemačkog asa Aleksandra Zvereva (25 godina, 13.), dok je to što su po jednom pomenuti Britanci Endi Marej (35/49.) i Ema Radukanu (20/75.) uglavnom na nivou kurtoazije i ovdašnjeg respekta za sve što dolazi iz “postojbine”.

Možda će ovaj moj tekst biti zanimljiv samo pasioniranim betmenima (mada će klađenje na pobednika biti zatvoreno u noći između nedelje i ponedeljka), pa da navedem i odgovore na još dva pitanja.

Kao pobednicu lepšeg dela Australian opena od sedmoro komentatora “Herald sana” troje su naveli STR Arinu Sabalenku (24/5.) dvoje Amerikanku Koko Gauf (18/7.), dok su po jedan glas dobile njena zemljakinja Džesika Pegula )28/3.) i Francuskinja Karolina Garsija (29/4.)…

A na pitanje koga vide kao “zvezdu u usponu”, po dva puta su pomenuti Italijan Lorenco Museti (20 godina/19. na listi) i Danac Holger Rune (19/10.), a po jednom Amerikanac Franso Tiafo (24/17.) i, opet iz kurtoazije, domaći igrač Aleks de Minaur (23/24.).

Od dama kao moguće iznenađenje pomenuta je samo 17-godišnja Čehinja Linda Furhvirtova (trenutno 80. na WTA listi), mada bih ja svoj glas sao njenoj dve godina nlađoj sestri Brendi, koju sam pratio kroz kvalifikacije, pa ću i danas odvojiti vreme za njen meč sa Beloruskinjom Aleksandrom Sasnović (29 godina, 39. na listi)…

BONUS VIDEO Ivan Mrđen: Šta je nama naša „Borba“ dala?