Piše Ivan Mrđen: Poslednji tiket

Kolumne 22. jun. 202209:11
Podeli:
Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

"Ivane, druže, hajde malo sredi ovo, pa pošalji“, napisao mi je jednom prilikom Stojan Drčelić, kad sam malo preterao sa aluzijama na ovu našu neveselu stvarnost. “Ti i ja znamo na šta si mislio, ali poštuj malo i čitaoce…”

“Ivane, druže, hajde malo sredi utiske, pa napiši nešto drugo”, rekao bi, da može, moj iznenada preminuli kolega, prijatelj, drugar, saborac… I verovatno bi zbog onog “poštuj čitaoce” odobrio redove koje slede.

Posebno što je vest iz Lučana, varoši nadomak njegovog rodnog Užica, gde će večeras (utorak, 21. jun), biti predstavljena knjiga „Kladionica je moja prošlost“, njihovog sugrađanina Branislava Jemuovića.

Knjiga je višeslojna, jer prati Banetovu ličnu dramu koja je trajala punih sedam godina od kako je “popunio poslednji tiket”, kao i sudbinu Lučana, mesta nastalog oko velikog, strogo namenskog preduzeća, čiji usponi i padovi su uticali na živote svih porodica u nekoliko generacija. Ali, i osvetljava tamnu stranu problema o kome i vlast i opozicija ovih dana govore na isti način – “dece sve manje, starih sve više”.

“Danas kad je svaki mladi čovek ili dete stasalo u našem zapadnosrbijanskom području prava dragocenost, verovatno mi, malo stariji, bolje uočavamo vrednost pristupa lokalnom razvoju sa stanovišta podmlađivanja. Ako nemate mladi svet zainteresovan za bilo šta u vašem mestu, nemate ni budućnost tog mesta. Još gore je ako se taj mladi svet okrene porocima kakvi su opijati, ili kladionice, kao jedna vrsta kocke“, napisao je u recenziji prof. dr Petar Đukić.

Osim njega, na večerašnjoj promociji u “parket sali” Doma kulture o ovoj značajnoj knjizi govoriće i sociološkinja Vesna Đukić i književnik i pesnik Milijan Despotović.

Čekam širi izveštaj, rek’o bi Stojan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar