Piše Dejan Žujović: Godine prolaze

Kolumne 21. dec. 202013:2123 komentara
Podeli:
dr Dejan Žujović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Sudbina je opet uplela svoje prstiće. Moja neminovnost. Ona je opet kriva za naslov današnje kolumne. Pomislili ste Bajaga? E pa, niiiijeeeee. Fake Madonna’s Underwear, rođaci. Ko se još seća ovog rokanja iz vremena dok su u Srbiji još postojale gitare? Topla preporuka, vi mlađi, nađite ovo na YT, vredi svaki minut vašeg života, ako znate ko su Sonic Youth, Stoogesi, ako mislite da u vama ima još života i želite da saznate šta je to gitar-fuzz. Jesmo li sretniji, jesmo pametniji? 

Godine prolaze, rođaci. A mi stojimo. Koliko smo pametniji, sretniji? Iskreno nisam nešto mnogo pametniji. I dalje sam ona iskrena budala. I dalje sam kao gitara ovog hita. Kidam i prolazim bez ikakvog kompromisa kroz splačine svog života. Ranije sam tipovao da me oko 3 odsto okoline kapira. Nekako se taj procenat popravlja u poslednje vreme. Ljudima je pun učkur blaziranih lažova, željni su istine, pravde. Otvorene priče, nasmejanih likova, likova koji će da te zagrle i ako te prvi put vide u životu. Likova sigurnih u sebe. Otišli smo mnogo u qu… Anonimnim botovima mogu samo da poručim da se ne trude uzalud. Ne reagujem, ne dotiče me. Ovo je kraljevački šmeker pravio, tvrda Cvečanka rodila, kroz mene teče moravska voda. Zato ne bih dalje lamentovao nad našim godinama i postupcima. Iskoristio bih ovu kolumnu kao poruku članovima pokreta Za sve moje ljude:

Poštovani,

Osetio sam potrebu da Vam se ovim putem javim u ovim, stvarno teškim vremenima za sve nas, i zahvalim što ste našli vremena i snage da naš pokret, Za sve moje ljude, prepoznate kao svoj. Došli smo u situaciju da se i simpatisanje nečijih ciljeva ili poteza posmatra kao čin lične hrabrosti i nema tužnije potvrde da smo kao društvo došli do ivice samonestajanja.

Naši prirodni resursi, ono što su osnivači ove države ostavili na čuvanje svojim potomcima, su ugroženi u svakom pogledu. Naše vode se otimaju, naše planinske reke se ubacuju u nečije cevi i zatrpavaju zemljom, naše reke se zagađuju i pretvaraju u kanalizacione kolektore, naši vodovodi privatizuju. Naša zemlja se truje, prodaje, uništava. Naš vazduh je opasan po naše zdravlje, ugrožava naše živote.

Naša ekonomija se svodi na fantomske investitore, tajne ugovore, nemoguće radne uslove, i krvav rad za najnižu dnevnicu u Evropi. Naši građani navlače pelene zbog plate koja ni njih same ne može da prehrani, kamo li njihove porodice. Naše stanovništvo se hrani najlošije u Evropi, što se ogleda i u učestalosti hroničnih nezaraznih oboljenja i dužini životnog veka naših sugrađana.

Naše elementarne slobode su ugrožene u zemlji nasleđenoj od naših predaka. Ovde je postalo opasno da imate svoje mišljenje, da glasno nešto kažete ili podržite, pod pretnjom gubitka radnog mesta, ugrožavanjem fizičke ili lične bezbednosti.

Naša deca su ugrožena siromaštvom, sve prisutnom erozijom moralnih i etičkih vrednosti. Našoj deci se plasiraju kriminalci i prostitutke kao uzori, kroz udžbenike im se plasira iskrivljena realnost porodice, naše istorije i pravih društvenih vrednosti. Naša deca nisu bezbedna u svojim školskim dvorištima, prepustili smo ih narkodilerima i ostalom šljamu.

Dragi moji, nas je sve više! Sve više razumnih ljudi shvata ciljeve borbe našega Pokreta. Ovo je vreme probuđenih – vas. Ovo je vreme kada moramo da nađemo hrabrosti i snage u nama da bi se odupreli svesnom uništavanju našeg društva i nas.

Mi smo nova, prava snaga, koja može i zna kako ova zemlja treba da izgleda. To ćemo i da uradimo kroz reforme izbornog zakona, kresanjem koruptivnih partijskih krila, kroz reformu pravnog, obrazovnog, zdravstvenog sistema. Postavljanjem institucija na pravo mesto i mehanizmima njihove zaštite od koruptivnog uticaja.

Lustracija konačno neće biti prazna reč! Pokret će svim srcem da se zalaže za donošenje zakona koji će omogućiti uklanjanje iz javnog života svih osoba i stranaka koje su delovale anticivilizacijski u proteklom vremenu. Svi učesnici javnog života od devedesetih do danas će proći kontrolu imovinskog statusa. Bez milosti, bez izuzetaka, bez povlašćenih. Suviše je zla naneto ovoj zemlji da bismo imali prostor za razumevanje bilo koga.

Dragi moji, ništa od ovoga nećemo moći bez vas! Vi ste naša snaga, kao što smo i mi vaša. Mi smo porodica čestitih koja će morati da uradi istorijsku stvar. Ne bojte se. Dovoljno nas je već sada. A biće nas još više. Imamo dovoljno poštenih, stručnih, patriotski orijentisanih da ovaj posao privedemo kraju.

Ovo je početak naše borbe. Predstojeće praznike provedite u zdravlju sa svojim porodicama. Odmorite se. Naspavajte. Početkom sledeće godine naša borba će da poprimi fizički oblik kroz razne akcije i angažmane. Budite spremni.

Dolazi vreme za sve dobre ljude ove zemlje. Za sve nas. Za sve naše ljude. Za naše prijatelje, za naše familije, za našu decu, za naše komšije, sugrađane, naš narod. Budite ponosni. Bolje da ste u čoporu od sto vukova, nego u stadu od hiljadu ovaca.

Sa nadom da ćemo se u zdravlju i sreći videti,

Vaš

dr Dejan Žujović

Komentari

Vaš komentar