Piše Bojana Anđelić: Kad orci zavladaju

Kolumne 30. jul. 202113:15
Podeli:
Bojana Anđelić Foto:Nova.rs

Ćuti, nemoj da razmišljaš, ne postavljaj pitanja, radi šta ti se kaže i bezuslovno podržavaj i hvali vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sada i zvanično, to su postala merila ugleda i stručnosti u Srbiji. Javno ih je, bez ikakve zadrške, obelodanila premijerka Srbije Ana Brnabić. I nikakav problem nije imala sa onim što je izgovorila.

Njen najbliži saradnik, šef kabineta Miloš Popović, zvanično je proglašen diskriminatorom. Odbio je predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za novog člana imenuje profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić. Odbijen je jer čini nedopustivo – kritikuje vlast. Pa pored toga još nešto i pita. Neće moći, poručio je kabinet premijerke.

Nakon svog šefa kabineta, Ana Brnabić je ponovila sve ono što je samo nekoliko dana pre Poverenica za ravnopravost ocenila kao diskriminaciju. I ona sa tim nema problem. A nema ko ni da ih kazni – jer u nadležnim institucijama su već oni „ugledni i stručni“ po njihovim merilima.

Za poželjno ponašanje postoje standardi kojih se svi drže, a oni koji se baš istaknu bivaju nagrađeni. Pa tako, kada jako i zdušno tapšeš onda dobiješ ambasadorsko nameštenje. Tako je Marko Đurić „završio“ u Vašingtonu. Praktično je doktorirao na temu aplauza. Zahvaljujući tome stekao je status „ugledan i stručan“.

I organizovanje podrške pa ako može i peticija uz to– apsolutno poželjno. Podrazumeva se, da ne bude zabune, samo ona peticija kojom se podržava predsednik Aleksandar Vučić. Dodatna tri bambija dobije onaj ko je takvu peticiju smislio.
Ćutanje je takođe poželjno. To se isto nagrađuje.

Javna tužiteljka Zagorka Dolovac je to najbolje primenila. Zahvaljujući tome sada je dobila i treći mandat. Glas smo joj čuli praktično samo kad je polagala zakletvu, svake pete godine. Da je nekoliko puta slučajno nisu snimile medijske kamere i fotoreporteri, javnost ne bi znala ni kako izgleda.

Prvi put je imenovana za vreme demokrata, a aktuelna vlast ju je zadržala jer se u svoj posao nije mešala. Po merilima Vlade Srbije idealna.

Da nije tako do danas bi neko odgovarao za krivična dela počinjena u Hercegovačkoj, u Krušiku, Jovanjici, padu helikoptera…

Dolovac se po treći put zaklela svojom čašću da će svoju funkciju obavljati predano, savesno, nepristrasno… Do sada je to radila uspešno, baš onako kako to želi i očekuje aktuelna vlast.

I ona je samo jedan od primera uzurpacije institucija koje treba da štite građane a ne vladajuću elitu.

Donedavno su svi koji kritikuju srpsku naprednu stranku i misle drugačije targetirani javno kao strani plaćenici i izdajnici. Sada se dovodi u pitanje ugled i stručnost pojedinaca zbog njihove kritičke misli.

I onda se postavlja pitanje šta je tačno cilj vladajućeg režima?

Kako stoje stvari, aktuelna vlast bi najviše volela da živi u zemlji u kojoj se građani ponašaju poput orka, besvesnih bića iz čuvene Tolkinove knjige „Gospodari prstenova“.

Orci su bili nekada vilenjaci koji su mučeni i pretvarani u robove. Slepo su, bez pitanja i ćutke sledili Saurona. Svetu je pretilo da bude preplavljen orcima – onima koji ćute, ne misle, ne pitaju i ne bune se. U borbi dobra i zla pobedila je prava strana.

U Srbiji čekamo rezultat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar