Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vremešna doktorka iz Gračanice koja je nekoliko decenija na političkoj sceni Srbije i Kosova deo je dvojca koji je „svukao pantalone“ dilberima iz Srpske liste (SL). I njihovom mentoru iz Beograda. Sećate se, kad je SL napustila kosovski parlament i Vladu pojavio se Nenad Rašić koji je prihvatio portfelj kod Kurtija. Savetnica mu je Rada Trajković.

Za Gorana Rakića, predsednika SL i njegovog šefa u Beogradu bila je to šok bomba. Ko se drznuo da od SL otima „ekskluzivno pravo“ za tumačenje srpskih interesa. Trk nazad – druga garnitura SL je po hitnom postupku preuzela poslaničke mandate da se ne bi pojavio još neki Rašić.

Gorak ukus je ostavio taj ponizni povratak, izgledalo je mučno, čak ponižavajuće. Neupućeni posmatrač mogao bi da zaključi – prevrtljivci. I da se zapita znaju li ovi Srbi šta hoće? Koliko vredi njihova reč… i da ne ređam dalje ogadiću se sam sebi.

Na kraju nije teško razlučiti da li je to učinjeno zbog nacionalnih ili ličnih interesa.

Legitimno je pitanje da li Nenad Rašić i Rada Trajković rade u srpskom interesu. Isto tako logično je pitati da li ljudi iz SL štite nacionalni interes. Odgovore možda ne znamo, ali znamo da je SL na Kosovu ono što je SNS u Srbiji – partija poslušnih.

Rašić i Trajković nemaju baš mnogo birača, međutim, njihov postupak je pokazao da nije samo Aleksandar Martinović svojevremeno bio magarac već da njegove braće ima i među članovima SL. I to je jako zabolelo. Zbog toga vrišti onaj u Beogradu i zbog toga je Rada meta. Upregnuta je čitava državna mašinerija da joj se priredi osveta.

Nije bilo dovoljno što je nju i Rašića Aleksandar Vučić, predsednik Srbije nazvao ološem sa dna kace. Osveta mora biti dugotrajna i sa atakom na fizički integritet. Jer, šta znači sedamnaestosatno zadržavanje bolesne osobe na graničnom prelazu nego telesno kažnjavanje. Ako tako maltretirate ženu, majku, Srpkinju po čemu se razlikujete od Kurtijevih dugih cevi koje su uhapsile Dejana Pantića.

Ako ne možete jednom „ološu“, jednoj penzionerki da parirate činjenicama onda ni maltretiranje, ni Udba, ni policija ne pomažu. Ni to što zadržavate na granici ćerku „ološa“. Idete pogrešno jednosmernom ulicom i svakog sekunda ste u prekršaju.

Neće biti da je Rada Trajković najveći problem Srbije. Zašto se plašite žene koja vodi marginalnu organizaciju, koja nema Blera za savetnika, ni Ramu za prijatelja. Iza nje ne stoji veliki kapital, moćni centri, ni kriminalci. Nije valjda da je opasna samo zato što ne oseća strah.

Možda je „neprijatelj“ zato što govori ono što misli, ono što drugi vide a ne smeju da kažu. Nije Rada Srbiju i Srbe „priterala uza zid“. Pre će biti da je to učinak onih koji su već deset godina na vlasti. Onih koji obmanjuju srpski živalj da su tobož pobedili Albance sa pet nula.

To što je Kosovo oteto ne daje nikome pravo da političke protivnike sprema za odsterl. Samo što je sada odstrel započeo pre spota na Pinku. Nema predaje, Udba nastavlja „odbranu“ naroda od Stambolića, Ćuruvije, Ivanovića…

Komentari

Svi komentari (1)