Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC; : Aleksandra Petrović/Nova.rs

Četiri dana zaredom predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvara fabrike po Srbiji i tako nastavlja sa funkcionerskom kampanjom, manje od mesec dana do izbora. Ovo je tema jutrošnjeg Mentalnog razgivanja, koje možete gledati na televiziji Nova S. Čekamo vas i u komentarima ispod ovog teksta.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najpre je prisustvovao svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu. Dan kasnije je u Valjevu polagao kamen temeljac za izgradnju fabrike Bizerba u Valjevu, da bi danas u Šidu, tačnije u Adaševcima zajedno sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije. U četvrtak ujutru predsednik je bio u Loznici, gde je prisustvovao svečanom otvaranju fabrike MINTH Automotive Europe d.o.o.

Vučić će to moći da radi još najviše dve nedelje, jer je izmene seta izbornih zakona koji su usvojeni desetak dana pre raspisivanja izbora, pratila i izmena Zakona o elektronskim medijima, a koja se odnosi izveštavanje o takozvanoj funkcionerskoj kampanji.

Usvojene izmene predviđaju da 10 dana pre dana glasanja mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti poput pruga, puteva, mostova, škola bolnica, fabrika.

To podrazumeva da 10 dana uoči izbora izostaju i medijski izveštaji o početku izgradnje takvih i sličnih objekata infrastrukture ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika republike, poslanike u republičkoj ili pokrajinskoj skupštini, gradske i opštinske odbornike.

Do tada, odnosno do 24. marta, Aleksandra Vučića malo ćemo gledati u ulozi predsednika države, a malo predsednika stranke.

Politikolog Cvijetin Milivojević za portal Nova.rs je rekao da je očigledno da je Vučić u funkcionerskoj kampanji.

Cvijetin Milivojevic
Cvijetin Milivojević Foto:N1

„Vučić prepodne otvara fabriku ili nešto obilazi i to navodno radi kao predsednik republike, a onda samo nekoliko sati kasnije eto ga na partijskim mitinzima kao predsednik stranke. Pola sata je u jednoj ulozi, pola sata u drugoj. Pa da li to može? Naravno da ne bi trebalo. I sad mogu samo da mu kažem bravo Vučiću, jer uspeva da krši član 115 Ustava i Zakon o sprečavanju korupcije, u poglavlju o sukobu interesa, a da mu niko to ne zamera”, rekao je Milivojević.

BONUS VIDEO: Vućić se zbog rata u Ukrajini svaki dan moli Bogu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram