Foto: Instagram/buducnostsrbijeav/Grad Kragujevac

Izborna kampanja se zahuktava a vlast u “borbi” za glasove ni ovoga puta ne odustaje od zloupotrebe dece u političke svrhe. U tome učestvuju svi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra u Vladi Srbije pa čak i lokalnih političara iz redova naprednjaka. Sve to se dešava uprkos tome što se Srbija još devedesetih godina obavezala da neće koristiti decu u političke svrhe.

Predsednik je prošlogodišnji rođendanski scenario ponovio i ove godine, a gosti na slavlju, kako je objavljeno na instagram profilu ’’budućnostsrbijeav’’, bila su srpska deca iz regiona.

On je u jeku predizborne kampanje, kao domaćin i slavljenik, deci davao rođendansku tortu, slikao se sa njima i uputio političke poruke, koje nisu primerene dečjem uzrastu.

Obratio se deci rečima ’’da nijedan izazov nisu sami sebi napravili niti su ga zaslužili’’, te uputio izvinjenje ’’za .atmosferu straha i nestašice hrane’’.

Predsednikov rođendan je, prema rečima političkog analitičara Cvjetina Milivojevića ’’klasična zloupotreba dece u političke svrhe’’, na koju je, kako kaže, upozoravao i u prethodnom izbornom ciklusu, kada je kampanja vođena pod nazivom ‘’Za našu decu’’.

Ta parola, podseća Milivojević, preuzeta je sa izbora u Nemačkoj 1936. godine.

Foto: Nova S

’’I tada sam dobronamerno upozorio ljude iz SNS da im je neko iz izbornog štaba podvalio tu parolu. To se kosilo sa svim pozitivnim u našem zakonodavstvu i to jeste bila zlouptreba dece. I sada je na svoj rođendan, Vučić ponovo zloupotrebio i funkciju predsednika Republike, a kao učesnik na izbornom procesu, zlouptrebio je sve ono što podrazumeva izborno i medijsko zakonodavstvo u Srbiji. Za mene je sporno što opozicija ne diže glas zbog toga. Primetio sam i da pojedine opozicione stranke to rade, ali naravno ne u tom kapacitetu, jer nisu u poziciji da to rade’’ rekao je Milivojević.

Specijalni pedagog iz Kragujevca, Boris Herman, ujedno i lokalni politički funkciioner (Narodna stranka), kaže za nova.rs, da je predsednikov rođendan sa decoom na slavlju, klasičan primer stvaranja kulta ličnosti.

’’Na tim fotografijama deca su zloupotrebljena i iskoriščena za veličanje jednog čoveka’’, istakao je Herman i dodao da je pojava dece u predizbornim kampanjama ‘’’ružna praksa’’ koja se koristi svuda u svetu.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

’’Međutim, za razliku od sveta, gde su toj deci možda obezbeđene neke velike stvari, naša deca uglavnom dobiju samo sliku za uspomenu. Na tim slikama se ne vidi da je u Srbiji broj dece od 2011. smanjen za šest odsto, dok se istovremeno broj dece koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite konstantno povećva’’, objasnio je ovaj specijalni pedagog.

Cvjetin Milivojević podseća da su političke partije još 90-ih godin potpisale Kodeks UNICEF-a o zabrani dece u političke svrhe, koju između ostalog zabranjuju i medijski zakoni. Međutim dodaje, da se malo ko toga i pridržava.

Da je tako, svedoci smo i u ovoj predizbornoj kampanji. U eri društvenih mreža i drugih platformi za informisanje, svakodnevno možemo da vidimo političare koji se slikaju sa decom.

Aktuelni ministar sporta i proslavljeni vaterpolista Vanja Udovičić na svom tviter profilu, gotovo svakodnevno objavljuje fotografije sa decom iz klubova, kojima poklanja lopte i druge sportske rekvizite.

Bizaran slučaj iz Kragijevca – slikanje zbog tri lopte

Foto:Grad Kragujevac

Ni lokalni političari nisu imuni na prikupljanje političkih poena ’’pomažući’’ deci. Da ne budemo, zlonamerni, naravno da je deci i sportskim klubovima potrebna podrška, ali ne po svaku cenu i ne medijski propraćeno.

Jedan bizaran slučaj u Kragujevcu, iz Gradske uprave je dostavljen medijima kao ’’vest’’.

Naime, gradski većnihk za sport Predrag Stevović, je jednom odeljenju trećeg razreda osnovne škole, poklonio tri lopte. Doslovce tri lopte – po jednu za fudbal, košarku i odbojku.

U vesti koja je dostavljena medijima, navedeno je da je većnik ‘’to obećao deci’’, kada je bio na otvaranju sportskih terena, te da je sada ispunio obećanje.

Bonus video: Zloupotreba stranačkog naloga za obračun

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare