Vuk Velebit
Vuk Velebit Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Politikolgo Vuk Velebit ističe da je na kraju ostao prevaren svako ko se dogovarao ili bilo šta pregovarao s Vučićem, dok njegov kolega Boban Stojanović smatra da koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, okupljena oko stranke Dragana Đilasa, posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem više ne postoji.

Velebit je u serijalu Kvaka 23 agencije FoNet ocenio da bi eventualno ponavljanje izbora u Beogradu značilo da je izborni proces u potpunosti obesmišljen.

Prema njegovom mišljenju, među strankama nekadašnje koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, postojaće dve struje – jedna oko Vuka Jeremića, a druga oko Đilasa i Pokreta slobodnih građana.

Pokazalo se da su predizborne koalicije veštačke i neodržive, ocenio je Velebit, koji smatra da bi na sledeće izbore „možda bilo dobro da svaka stranka izađe pojedinačno i da konačno, prvi put od 2012. godine, znamo koja je zaista njihova pojedinačna snaga i domet“.

On pretpostavlja da je glava tema razgovora Đilasa i Vučića bio Beograd, ali i pitanje da li će neko iz opozicije dobiti „nagradu“ za podršku uvođenju sankcija Rusiji.

Kako je rekao, to je pre svega nacionalno pitanje o kojem je možda neophodna šira podrška van SNS.

„Javnost će jako dobro morati da se pripremi za takvu odluku i naravno da će to imati političke posledice“, naglasio je Velebit i predvideo da će za Vučića, u slučaju uvođenja sankcija Rusiji, lokalni izbori 2024. biti najizazovniji do sada.

Stojanović: Koalicija oko Đilasa više ne postoji

Stojanović takođe smatra da bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji moglo da utiče na rezultate beogradskih izbora, a da je pitanje samo da li bi najviše profitirale konzervativne patriotske organizacije ili bi glasovi otišli SPS-u.

On još podseća da je Vučićeva lista na beogradskim izborima dobila nešto više od 30 odsto glasova, čime je on nezadovoljan i zbog čega i želi nove izbore na kojima, kako je uveren, može da ostvari daleko bolji rezultat i da ne zavisi ni od koga.

Boban Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Prva velika greška opozicije bila je ta što su mislili da će moći da formiraju vlast bez druge strane“, ocenio je Stojanović, uz opasku da bi opozicija trebalo da smanji međusobne razlike, jer samostalno neće moći da formira vlast na bilo kojem nivou.

Stojanović kaže da koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije praktično više ne postoji, a susret Đilasa i Vučića uništio je i „ono malo energije koja je postojala u toj grupi“.

On navodi primer konzervativnh opcija koje su stvorile osnovu za buduću saradnju, za razliku od drugog dela opozicije, koji je uništio svaki potencijal za bilo kakvu dalju saradnju.

„Opoziciji su potrebne jake i velike političke grupacije, a ne 10 malih partija koje su iseckane i od kojih pojedinačno ni jedna verovatno ne dobija više od tri odsto glasova“, zaključio je on u razgovoru za FoNet .

Bonus video: Vuk Velebit – Izjava predsednika o neouvođenju sankcija Rusiji suprotna je interesima Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)