Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koalicija Ujedinjena Srbija, koja je okupljena oko SSP Dragana Đilasa, DS i NS Vuka Jeremića možda broji poslednje dane. Makar u ovom sastavu. Sudeći po poslednjim dešavanjima, gotovo je izvesno da će iz koalicije izaći Narodna stranka, a demokrate će odluku doneti naknadno - posle razgovora u stranci i sa koalicionim partnerima.

Sastanak Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića samo je ubrzao ono što se činilo izvesnim već duže vreme, da postizborna saradnja SSP i NS neće biti moguća. Te dve partije su nakon teških pregovora jedva postigle dogovor za formiranje predizborne koalicije, a motivisane željom za postizanjem što boljeg izbornog rezultata.

I tokom same kampanje dolazilo je do sukoba, a pre svega oko izbora predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša, koga NS i Vuk Jeremić nisu želeli da vide u toj ulozi.

Kad je i taj sukob prevaziđen ili makar gurnut pod tepih, Jeremić, koji nije bio kandidat na izborima, povukao se iz javnosti. Njegov povratak u medije usledio je posle sastanka Vučić – Đilas, na kome je bilo reči o ponavljanju beogradskih izbora.

Jeremić je održao konferenciju za novinare, na kojoj su izrečene teške reči.

„Za to (sastanak sa Vučićem) svakako nije glasao narod koji je poverenje dao nama, a nije ni onaj koji je glasao za listu Aleksandra Vučića. Mi smo sad u izuzetno neprijatnoj situaciji, da je jednostrano i bez saglasnosti jedna članica koalicije dala predlog Vučiću, i sad se očekuje šta će on reći. Ako odgovori pozitivno, time je de fakto kreirana tehnička koalicija SNS i SSP, Narodna neće biti deo te koalicije. Ne možemo protiv sebe, protiv zakona, protiv volje naroda“, rekao je Jeremić.

I pre neko što je lider NS istupio na konferenciji za novinare, Đilas je oštro demantovao optužbe u javnosti o ulasku u vlast sa naprednjacima.

„Kako mislite da uđemo u vlast sa ovakvom Srpskom naprednom strankom? Kako mislite da se krećem ulicama Beograda sutra? Da me ljudi koji su mi dali glas, da bi se borio protiv svega što su oni napravili od ove zemlje u poslednjih 10 godina? I sada ćemo da uđemo u vlast samo da bi bili na nekim funkcijama“, zapitao je Đilas.

Opozicija, predstavljanje tima Vladete Jankovića na predstojećim izborima, Fabrika event centar. Opozicija, tim, Vladeta Janković, predizborna kampanja
Vuk Jeremić i Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Formalno, Narodna stranka će još neko vreme ostati u koaliciji sa Strankom slobode i pravde, sve dok traje izborni proces, odnosno dok se ne ponove izbori na šest biračkih mesta, kako je odredio GIK. Ali je jasno da je istupanje iz tog saveza već sada izvesno.

Ni Demokratska stranka nije blagonaklono gledala na sastanak lidera SSP sa Vučićem. Zoran Lutovac, lider DS, je posle tog sastanaka na TV N1 izjavio da ih Dragan Đilas ništa nije pitao, da su bili protiv tog susreta, jer se njime dodatno unižavaju institucije u Srbiji. On je međutim naveo i da nema sumnju u dobre Đilasove namere i da mu ne pada na pamet da učestvuje u hajci za njega.

Upitan da li je zbog svega dovedena u pitanje koalicija sa SSP, Lutovac za list “Nova” kaže da će postizborna koalicija sigurno opstati do okončanja izbornog procesa.

Zoran Lutovac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Dok god se ne okonča izborni proces mi smo u predizbornoj koaliciji. Imaćemo posebne poslaničke (odborničke) klubove, a šta će posle biti razgovaraćemo unutar stranke i sa dosadašnjim partnerima”, navodi Lutovac.

On dodaje da će odnosi među njima zavisiti od toga na koji način sagledavamo budućnost.

“Jedno je sigurno, kako god da se stvari budu odvijale, mi nećemo voditi negativnu kampanju protiv naših partnera. DS je najviše učinila da se okupimo zarad javnog interesa i nećemo činiti ništa što će rasipati energiju potrebnu za suštinske promene u društvu”, ističe Lutovac za naš list.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret koji je takođe deo koalicije Ujedinjena Srbija, kaže da je će taj savez opstati do završetka izbornog procesa.

Janko Veselinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ona je taj rok imala i da nije došlo do ovih nesporazuma do kojih je došlo. Tako da nakon konstituisanja jedne i druge skupštine, svako će imati svoje odborničke i poslaničke klubove”, navodi Veselinović za „Novu“.

Upitan da li bi članice ove koalicije, osim NS, mogle u istom sastavu da idu na ponovljene izbore u celom Beogradu, ukoliko budu raspisani, on kaže da to očekuje.

“Mislim da je koalicija u ovom izbornom periodu funkcionisala dosta sinhronizovano, bez obzira na poteškoće koje su postojale tokom njenog formiranja i zaista ne vidim razlog da ne učestvujemo zajedno na narednim beogradskim izborima, izuzimajući Narodnu stranku, mada ne bih ništa da prejudiciram. Naravno, ako oni budu ponovljeni na jesen. Sve je moguće, ali kada je u pitanju SSP, DS, PSG, Sloga i PzP, ne očekujem ništo drugo od onog što je bilo na ovih izborima”, zaključuje Veselinović.

BONUS VIDEO Razjedinjena opozicija posle sastanka Vučića i Đilasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar