Kako bi izgledao put do ponavljanja izbora u Beogradu preko prinudne uprave

Podeli:
Foto: Shutterstock, Nova.rs

Do kraja nedelje biće poznata odluka lidera SNS Aleksandra Vučića o ponavljanju izbora u Beogradu, ali će njihovo raspisivanje svakako morati da sačeka da se završe svi izborni procesi, odnosno konstituiše lokalna skupština. U slučaju da budući saziv beogradskog parlamenta ne izabere gradonačelnika i gradsku vlast, Vlada uvodi prinudnu upravu u glavnom gradu, a potom se raspisuju i izbori u Beogradu.

Lider SSP Dragan Đilas juče je bio na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, na kome je tražio ponavljanje izbora u Beogradu. On je rekao da je odnos vlasti i opozicije u budućem sazivu beogradske skupštine 55 – 55, te da ako neke opozicione stranke ne priđu SNS, mora se ići na nove izbore.

„Složili smo se da je legitimitet važan da bi neka vlast funkcionisala. Obavestile su ga kolege da ima preko 60 odbornika u beogradskoj skupštini, ali nije morao da mi to saopštava, jer sam video kako glasaju na sednicama GIK“, rekao je Đilas i dodao da će Vučić razgovarati sa svojim stranačkim kolegama i da će do kraja nedelje da saopšti svoj stav.

U slučaju da stav Vučića i SNS budu novi izbori u Beogradu, proći će meseci dok se oni ne raspišu i izabere nova gradska vlast.

Prvo će morati da se završe svi izborni procesi, a to u ovom trenutku podrazumeva da se Gradska izborna komisija izjasni o više stotina prigovora koje je podnela opozicija, potom da Upravni sud odluči o žalbama, koje su takođe već podnete, da se ponove izbori na biračkim mestima koje je odredio ili će odrediti GIK i eventualno Upravni sud. Teoretski je moguće da će biti prigovora i na ponovoljenim izborima i onda se ponovo može krenuti ispočetka.

Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada se izbori na pojedinim biračkim mestima ponove i GIK proglasi konačne rezultate, u roku od 10 do 30 dana mora da se konstituiše lokalni parlament,  a potom mora da bude izabran gradonačelnik i gradsko veće. Ukoliko se to ne dogodi, raspušta se ta skupština.

Odluku o raspuštanju beogradskog parlamenta donosi Vlada, a na predlog ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave. Nove izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine u roku od dva meseca od raspuštanja lokalnog parlamenta.

Za to vreme, odnosno dok se ne izabere nova gradska vlast, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti beogradske skupštine, gradskog veća i gradonačelnika, obavlja prinudna uprava, odnosno privremeni organ, koji ima predsednika i još četiri člana.

Njega obrazuje Vlada i to, kako piše u zakonu, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Beogradom je već upravljao privremeni organ i to od novembra 2013. do marta 2014, nakon smene Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika. Predsednik tog tela bio je Siniša Mali, a njegovi članovi Nebojša Čović, Andreja Mladenović, Tatjana Pašić i Nikola Nikodijević.  Za sekretara te prinudne uprave imenovan je Goran Vesić.

BONUS VIDEO Dragan Đilas o mogućnosti da opozicija formira vlast u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar