Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Aleksandar Vučić je svakog dana u poslednjih 10 godina u izbornoj krađi. To nisu diskretni momenti u vremenu, jer oni stalno kradu i sve što rade je vrsta krađe. Sad je samo pitanje koliko ćemo svi mi zajedno to moći da sprečimo… Kao poslednja stvar, preostaje nam ulica”, kaže u intervjuu za “Novu” Dušan Teodorović, akademik i član savetničkog tima predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša.

Na adrese građana stižu pozivi fantomskim biračima, a jedan takav stigao je i na vašu. Da li ste nešto preduzeli tim povodom?

Nisam stigao. Međutim, jasno je o čemu se radi. Vi morate da odete u MUP, najbližu policijsku stanicu, a čitava ova prevara nije bila moguća, jasna je logika, bez saradnje MUP-a. Znači, MUP je upleten u to. Postoji procedura po kojoj se neko prijavljuje na vašu adresu. Ja sam vlasnik stana i bilo ko ko hoće da se prijavi na moju adresu to mora da obavi u MUP-u.

Naš MUP je upleten, verovatno još dok je bio ministar Stefanović, a sada Vulin. Znači, njih dvojica će morati svakako krivično da odgovaraju i niz drugih lica. Ovde i sigurno Aleksandar Vučić radi na organizovanoj prevari od strane države. Malo je apsurdno da vi odlazite da se žalite na prevaru u MUP, koji je jedan od organizatora prevare. Pritom, procedura predviđa da se piše molba, da se odlazi u Ljermontovljevu, da se plaćaju takse… I veliko je pitanje šta može da se uradi do nedelje.

Duboko sam ubeđen, ovo je organizacija režima Aleksandra Vučića. Jasna je stvar.

Prema istraživanju Crte, na adrese desetina domaćinstava vladajuće stranke poslale su poklone u vidu šporeta i frižidera, rotacionih svetala za traktore, drva za ogrev… Građani koji rade u javnom sektoru prinuđeni su da idu na mitinge SNS i Aleksandra Vučića. Da li je sve ovo znak da je izborna krađa u toku?

Sigurno. Aleksandar Vučić svakog dana u poslednjih 10 godina u izbornoj krađi. To je kontinualno. To nisu diskretni momenti u vremenu. Oni stalno kradu. Sve što oni rade je vrsta krađe. Sad je samo pitanje koliko ćemo svi mi zajedno to moći da sprečimo, koliko ćemo moći da se izborimo kroz izveštaje komisija sa terena, koji potpisuju zapisnike, pa sve do Republičke izborne komisije koja proglašava izbore.

Izborna krađa počinje već od činjenice da se ne slaže broj onih koji su dobili pomoć od 100 evra od države. Nikad se ti brojevi nisu složili sa ukupnim brojem birača u Srbiji. Brojni su primeri – od umrlih i nepoznatih lica, ima slučajeva gde je na jednu adresu prijavljeno 30.

Šta opoziciji preostaje? Kako da se izbori sa tim?

Moje lično mišljenje, koje nije usaglašeno sa čelnicima opozicije, je da moramo na sve moguće zakonite načine da pokušamo da ukažemo na krađu, da je sprečimo podnošenjem prigovora, nepotpisivanjem zapisnika, obraćanjem svim nadležnim institucijama, sudovima… Kao poslednja stvar preostaje nam ulica. Imamo pravo na ulicu, ako oni imaju pravo da sve ovo rade.

Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje o pozivima za fantomske birače, Aleksandar Vučić je rekao: „Pa šta“. Kako komentarišete takav njegov odgovor?

Njegov odgovor je odgovor jednog nepristojnog čoveka i bahatog siledžije. To je odgovor zla, koje je okupiralo Srbiju poslednjih desetak godina. Opozicija tokom ovih 10 godina nije imala dovoljno snage da ga skloni sa vlasti. On i dalje pokazuje samouverenost. Ja duboko mislim da je Vučić kukavica, što će buduće vreme da pokaže, ali za sada, dok oseća da može da radi šta hoće, on radi šta hoće. Sve najgore mislim o tome.

Ponovio je i da bi sam seo u bager i porušio objekte u Savamali u po bela dana, a ne noću. Niko se ne bavi iskazom policajca Gorana Stamnekovića o pritiscima da prizna krivicu za taj slučaj.

Ta izjava Vučića je sramna izjava za nekoga ko je završio pravni fakultet. Takođe, ono što je meni strašno je što se Pravni fakultet ne oglašava. Pravni fakultet, naučno – nastavno veće, moje kolege koje su profesori.. takođe bi trebalo da se ograde od izjava svog bivšeg studenta. Po meni, a ja idem toliko daleko, da sam profesor Pravnog fakulteta, ja bih se borio i pokušao da mu se, makar iz moralnih razloga, poništi diploma. Ne znam da li je to pravno moguća, ali je moguća moralna ograda i osuda. Mislim da bi to imala značaja da se Pravni fakultet oglasi povodom svakodnevnog kršenja Ustava i svih zakona ove zemlje od strane svog nekadašnjeg studenta. Koristim ovu priliku da pozovem Pravni fakultet da to uradi.

Što se tiče iskaza Stamenkovića, veliki krivac za sve što se dešava u zemlji je Zagorka Dolovac. U svim civilizovanim zemljama sveta mi imamo izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast. Tako mora da bude u budućoj Srbiji – tužilaštvo bi bilo potpuno nezavisno. Da mi imamo tužiteljku kao što je bila rumunska (Laura Koveši, prim. aut), pričale bi se drugačije priče u ovoj zemlji. Da mi imamo tužilaštvo, koje uz sebe ima tužilačku policiju, imali bi sasvim drugu situaciju. Znači, veliki krivac uz Aleksandra Vučića je Zagorka Dolovac, koja će morati da odgovara.

Vi ste u savetničkom timu predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša. Imajući u vidu okolnosti pod kojima se održavaju izbori, verujete li u drugi krug predsedničkih izbora?

Da, apsolutno da. Najviše što mogu verujem i nadam se da će da dođe do drugog kruga i da će u drugom krugu da pobedi general Zdravko Ponoš. To je moje verovanje i vrlo čvrsto ubeđenje.

Opoziciji se najveće šanse daju u Beogradu. Šta može da donese prevagu?

Imam utisak da se opozicija strašno angažovala da motiviše apstinente. Na sve načine pokušava da se poveća izlaznost i ja mislim da je to ključ za pobedu opozicije u Beogradu. I u Srbiji, ali u Beogradu posebno. Mislim da nije tako jednostavno preobratiti Vučićeve glasače. On ima svoje glasače i prebacivati ljude iz tog dela biračkog tela, ja mislim da je teško.

Međutim, podaci kojim su raspolagali lideri opozicije pokazuju da je ogroman broj apstinenata u Beogradu. Imam ih i po široj familiji i među prijateljima. Mislim da ključ za pobedu leži u tome da ubedimo sve te ljude da izađu na izbore, sa idejom – glasajte za bilo koga. Jer, apstinenti, zna se, ne glasaju za Vučića.

BONUS VIDEO Kako će se sve braniti glasovi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)