Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da je količina virusa i bakterija koje vrebaju na površini pametnog telefona jednaka onoj u javnim toaletima ili na WC šoljama.

Kako biste to sprečili, važno je da redovno i temeljno čistite mobilne telefone, računare i tablete, a kada započnete ovaj proces, pored isključivanja uređaja, obavezno izvadite bateriju (ukoliko je moguće) i stavite je na bezbedno mesto kako ne bi došla u kontakt sa vodom ili deterdžentima jer je to može trajno oštetiti.

Kako dezinfikovati uređaje

Za početak uklonite prašinu. Koristite krpu od mikrovlakana koju ćete navlažiti destilovanom vodom. Ako treba da uklonite mrlje sa plastičnog dela, natopite krpu sapunom ili tečnim deterdžentom.

Takođe možete da sledite isti proces da dezinfikujete poklopac pametnog telefona ili maske – ukoliko je napravljena od silikona i plastike – kao i slušalica.

Pročitajte još

Ukoliko ima tvrdokornih mrlja, na krpu sipajte malo alkohola iz apoteke (70%). Dok trljate, pokušajte da to radite što je moguće nežnije, kako ne biste izgrebali uređaj. Alkohol je ujedno i odlično dezinfekciono sredstvo koje može ukloniti većinu bakterija sa bilo kog uređaja.

Važno je da tečnost nikada ne dođe u direktan kontakt sa ekranom, već da se prska na krpu, a zatim briše. Takođe je važno da nikada ne koristite alkohol čija je koncetracija preko 70% jer tako možete trajno oštetiti uređaj.

Pošto se često radi o osetljivim uređajima, potrebno je preduzeti dodatne mere predostrožnosti kako biste sprečili oštećenje proizvoda. Izbegavajte grube krpe, salvete i papirne maramice, jer one mogu trajno izgrebati površinu ekrana.

Pazite da ne preterate sa vodom i drugim tečnostima, jer mogu završiti u nekoj od pukotina telefona.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar