Foto: Shutterstock

Vlasnici pametnih telefona mogu da iscede mnogo više života iz baterije na svom uređaju izbegavanjem nekoliko grešaka.

Do pre desetak godina, korisnici su i sami mogli da zamene bateriju na svom telefonu, ali je to davno prošlo vreme.

Zamena baterije danas podrazumeva servis, a postoje nekoliko načina na koje možete to odložiti i ujedno produžiti životni vek baterije.

Praznite telefon do kraja

Kada se telefon isprazni do kraja, to predstavlja veliki stres za bateriju.

Poželjno je ne dozvoliti bateriji da padne ispod 20%, već, ukoliko je moguće, staviti telefon na punjač oko tog procenta.

Jedan od razloga zašto većina proizvođača telefona daje upozorenje ili promeni boju indikatora baterije oko 20% je da bi naterali korisnike da uređaj što pre stave na punjač i time produžili životni vek baterije.

Ostavljate telefon dugo na punjaču ili ga punite tokom noći

Nove baterije najbolje rade u opsegu između 20% i 80%.

Što je telefon duže u stanju iznad 80% ili ispod 20%, to će se više baterija habati. Problem sa punjenjem tokom noći je što se telefon napuni za sat ili dva, a ostatak noći provede u stanju mirovanja na 100% baterije. Ovo direktno skraćuje životni vek baterije.

Epl je, na primer, implementirao softverski trik kako bi sprečio habanje baterije kod korisnika koji telefon pune tokom noči. Ova opcija je automatski uključena i ukoliko ga punite tokom noći, baterija će se napuniti do 80% i stojati na tom procentu do pred zoru kada će dopuniti ostatak baterije.

Ovu opciju, ukoliko koristite iPhone, možete i ručno uključiti tako što ćete ući u podešavanja (Settings), izabrati bateriju (Battery), zatim zdravlje baterije (Battery Health) u sklopu kog postoji opcija za optimizovano punjenje baterije (Optimized Battery Cahrging).

Mobilni telefon, IT, punjenje telefona, baterija
Foto: Shutterstock
Koristite punjače koji nisu original

Budite oprezni kada kupujete punjač za telefon.

Određeni proizvođači izbegavaju pojedine standarde kako bi umanjili cenu proizvoda. Jeftini i nestandardizovani punjači mogu oštetiti bateriju telefona, a u pojedinim slučajevima se mogu i zapaliti.

Portal „Biznis Insajder“ navodi da jeftini punjači najčešće nemaju sertifikate renoimiranih organizacija i da se mogu lako zapaliti ili eksplodirati, što može ugroziti život korisnika.

Preporuka je koristiti punjač i telefon istog proizvođača.

Formirate bateriju

Novi telefoni, za razliku od onih nekad, ne zahtevaju formiranje baterije – baš naprotiv.

Razlika je u tome što su stare baterije za svoju osnovu koristile nikl, dok nove koriste litijum. Samim tim svojstva starih i novih baterija su potpuno drugačija.

Litijumske baterije, koje danas koriste svi pametni uređaji, se ne formiraju. Formiranje čak šteti ovim baterijama s obzirom da telefon više vremena provede na 100% baterije.

Koristite telefon tokom punjenja

Ovo šteti bateriji, ali samo zbog jedne stvari – grejanja uređaja.

Mobilni telefon, IT, punjenje telefona, baterija, pregrevanje
Foto: Shutterstock

Telefon se već greje tokom punjenja. Korišćenjem još više podižemo temperaturu i usporavamo punjenje što na kraju loše utiče na zdravlje baterije.

Pregrevanje

Temperature ispod 0 ili iznad 45 stepeni celzijusa loše utiču na životni vek baterije. Baterije najbolje funkcionišu u opsegu sobne temperature (oko 25 stepeni celzijusa). Ekstremne temperature treba uvek izbegavati.

Možda vas zanima

Posledice se mogu primetiti i u praksi. Telefoni, kada je previše hladno ili toplo, se mogu isključiti sami od sebe već oko 20% i to je sasvim normalno ponašanje.

Koristite aplikacije koje „ubrzavaju“ punjenje

U prodavnicama za aplikacije, naročito na Androidu, postoji mnoštvo aplikacija koje analiziraju ili ubrzavaju punjenje.

Ove aplikacije koriste softverske trikove, poput ubijanja pozadinskih procesa na telefonu, kako bi produžili trajanje baterije, ali one u suštini ne mogu izmeniti hardver telefona.

Pored toga, svaka od ovih aplikacija i sama radi u pozadini.

Sve vreme vam je uključena štednja baterije

Štednju baterije ne treba uključivati kada je telefon pun, već tek oko 80 odsto. Na taj način se dobija dodatno vreme na jednom punjenju i ne skraćuje životni vek baterije.

Ovo se ne odnosi na iPhone, čiji je režim uštede baterije praktično beskoristan u odnosu na ono što Android telefoni nude.

***

BONUS VIDEO: Univerzalni punjač – tehnički jednostavno, ali je pitanje da li će proizvođači dozvoliti

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare