Foto: NASA/Handout via Reuters

Bivši astronaut Volter Kaningam, koji je 1968. leteo u svemir na brodu Apolo 7 u sklopu prve misije Apola s posadom, koja je utrla put za 12 sletanja na Mesec narednih godina, umro je u utorak u 90. godini, objavila je NASA.

Kaningam se pridružio članovima posade, Volteru Širi i Donu Ajzeleu u uspešnoj jedanaestodnevnoj misiji, koja je izvedena u niskoj Zemljinoj orbiti kao prvi ljudski pokusni let nove svemirske letelice Apolo, u kojoj će se kasnije putovati na Mesec.

Apolo 7 je označio nastavak NASA programa svemirskih letova, 21 mesec nakon požara u kojem su poginula sva tri člana posade Apola 1 tokom pokusnog zemaljskog lansiranja krajem januara 1967. godine.

Kaningam je služio u američkoj mornarici i marincima i leteo u 54 misije kao borbeni pilot. Izabran je za astronauta 1963. godine, objavila je svemirska agencija. On bio poslednji živi astronaut s Nasinog leta čija „Apolo 7“.

„Volt Kaningam bio je pilot borbenog aviona, fizičar i preduzetnik – ali, iznad svega, bio je istraživač“, istakla je NASA, u izjavi kojom je objavljena njegova smrt.

***

BONUS VIDEO: Apolo 13 – akcija astronauta u kojoj su prevarili smrt

Komentari

Svi komentari (0)