Foto: Tanjug/Liu Lei/Xinhua via AP

Kina je poslala svemirsku letelicu s tri astronauta na svoju svemirsku stanicu radi prve rotacije posade u orbiti u istoriji kineskog istraživanja svemira, čime je pokrenuta operacija druge naseljene ispostave u niskoj orbiti nakon Međunarodne svemirske stanice NASA.

Svemirska letelica Shenzhou-15 ili „Božanska lađa“ s tri putnika lansirana je raketom Dugi marš-2F iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na severozapadu Kine u 23.08 po lokalnom vremenu, prema državnoj televiziji.

Shenzhou-15 bila je poslednja od 11 misija, uključujući tri prethodne misije s posadom, koje su trebale da sastave „Nebesku palatu“, stanicu s više modula, prenosi N1.

Foto: Tanjug/Liu Lei/Xinhua via AP

Prvi misija pokrenuta je u aprilu 2021. godine.

Trojac će preuzeti dužnost od posade Shenzhou-14 koja je stigla početkom juna. Očekuje se da će se prethodni članovi posade vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednodnevne primopredaje kojom će se takođe utvrditi sposobnost stanice da privremeno održi šest astronauta, što je još jedan rekord kineskog svemirskog programa.

Svemirska ispostava poprimila je sadašnji oblik slova „T“ u novembru dolaskom poslednjeg od tri cilindrična modula.

Foto: Tanjug/Liu Lei/Xinhua via AP

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje 10 godina, a očekuje se da će astronauti koji žive u njoj provesti više od 1000 naučnih eksperimenata – od proučavanja prilagođavanja biljaka u svemiru do ponašanja tečnosti u mikrogravitaciji.

„Nebeska palata“ kulminacija je gotovo dve dekade misija kineskih posada u svemir. Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši borbeni pilot, Jang Livej, poslat u orbitu u maloj bronzanoj kapsuli Shenzhou-5, čime je postao prvi Kinez u svemiru.

Svemirska stanica takođe je bila simbol rastućeg kineskog uticaja u toj sferi. Kina je bila izolovana od Međunarodne svemirske stanice pod vođstvom NASA, dok je američkim zakonom zabranjena bilo kakva saradnja američke svemirske agencije s Kinom.

U sklopu misije Shenzhou-15 posada će živeti i raditi na svemirskoj stanici šest meseci.

(Rojters)

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

Komentari

Svi komentari (0)