Podeli
Dan zaljubljenih
Foto: Promo

Pred 14. februar, koji se širom sveta slavi kao Sveti Valentin, odnosno Dan zaljubljenih, istraživali smo da li je digitalizacija, koja nam je ubrzala, i umnogome olakšala živote, posebno u proteklih godinu dana, kada smo joj se svi hteli-ne hteli okrenuli, promenila i način na koji stupamo u veze i održavamo ih.

Bilo da ste „early adopter“ svega novog što se pojavi, ili da se opirete promenama čak i preko svake granice razuma – prošla godina donela je odluku umesto vas, budući da smo usled pandemije virusa korona svi postali digitalizovaniji nego što smo ikada mislili da ćemo biti.

Svi poslovi za koje je do nedavno bilo obavezno dolaziti u kancelariju odjednom su mogli da se izvršavaju iz svojih domova; svi oni sastanci koji su zapravo mogli biti emailovi pretvorili su se u video pozive (koji su takođe mogli biti emailovi); čak i stvari za koje nikada nismo mislili da ćemo raditi online – poput ispijanja kafa sa porodicom i prijateljima, jer smo bili sprečeni da ih vidimo i zagrlimo. Zbog toga nas je zanimalo – koliko se u svemu ovome promenio naš odnos prema vezama – bilo da je reč o onima koje tek treba da počnu, ili već teku i samo ih je potrebno negovati.

Na pitanja koja su za cilj imala da istraže kako je digitalizacija uticala na međuljudske odnose više od 10.000 ljudi odgovorilo je na Viberu, aplikaciji za razmenu poruka koju koristi najveći broj građana Srbije, u okviru zajednice Viber Srbija, kao i u zajednici magazina Original, koji izdaje Fondacija Novak Đoković. I rezultati će vas možda iznenaditi – bar oni na poslednje pitanje.

Nije iznenađenje da većina (čak 68%) ispitanih svakodnevno putem Vibera komunicira sa voljenom osobom, njih 11% to čini više od 3x nedeljno, dok 9% kaže da svega jednom do dva puta nedeljno kontaktira svoju drugu polovinu. Njih 12% pak kaže da ne koristi nijednu aplikaciju za razmenu poruka da bi bila u kontaktu sa partnerom.

Pročitajte još:

Na pitanje na koji način komuniciraju sa voljenom osobom putem omiljene aplikacije za razmenu poruku, ubedljivo najveći broj ispitanih (79%) kaže da su im tekstualne poruke najdraže, jer vole da bude kratko, zabavno i slatko. Audio i video pozive najradije uspostavlja njih 12%, 5% preferira instant glasovne ili video poruke, dok svega 4% bira tajnu komunikaciju (nestajuće poruke ili skrivene četove) – što potvrđuje da većina zaljubljenih nema šta da krije.

I za kraj, na pitanje da li se ikada desilo da se sa nekim upuste u vezu preko četa, pre nego što se vide u stvarnom svetu – iako bi bilo očekivano da je digitalizacija i to umnogomež izmenila i učinila potpuno uobičajenim iniciranje veze na ovaj način, čak 73% ispitanih kaže da im se to do sada nije desilo, jer uvek radije biraju fizički kontakt nego poruke. Njih 10% potvrdilo je da im se ipak jednom desilo da započnu vezu preko poruka, ali kažu da im je to dovoljno i da se ne bi ponovo upuštali u takve avanture. Onih koji to rade stalno je 9% – jer kažu da moraju da znaju šta mogu da očekuju, dok njih 8% ovaj način otpočinjanja romanse koriste samo kada im je dosadno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar