U Srbiji se reklamira Skaj aplikacija: Privatno i sigurno kao šapat

IT 07. avg. 202120:56
Podeli:
SKY ECC Skaj aplikacija
SKY ECC Srbija Foto:Screenshot/skyeccserbia.com

Država, kako poručuje ministar policije Aleksandar Vulin, još nema odgovor na pitanje da li je, osim pripadnika klana Veljka Belivuka, neko iz političkog života koristio Skaj telefon, ali da postoje određena operativna saznanja i da će taj proces potrajati.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podsećamo da je ranije ove godine sajt kompanije koja je lansirala aplikaciju za šifrovanu komunikaciju Skaj oboren od FBI-ja i svakog korisnika koji pokuša da mu pristupi sačekaće i sada obaveštenje da je stranicu ugasila FBI, piše N1. 

Uz poruku: privatno i sigurno kao šapat – u Srbiji i dalje postoji sajt koji promoviše Skaj aplikaciju. Uz objašnjenja da razmenjeni sadržaj mogu da čitaju jedino pošiljalac i primalac i da je hardver otporan na hakere, ide i detaljan cenovnik usluga.

Međutim, kontakt je fiktivan – navedena je adresa koja ne postoji u Beogradu i broj telefona za koji se i bez ukucavanja može zaključiti da je neispravan.

Sama aplikacija, kažu stručnjaci, nije dizajnirana da bi se njome isključivo koristili kriminalci, ali su te grupe ljudi u toj tehnologiji očigledno pronašli.

„Samo korišćenje ove aplikacije, odnosno ovog programa nije protivzakonito i korisna je u mnogim slučajevima kada neko želi da zaštiti komunikaciju, ali je ona masovno bila korišćena od strane kriminalaca u raznim državama. Ono što takođe znamo jeste da preko nje nije moglo da se razgovara, već su isključivo mogle da se šalju poruke, sadržaji i glasovne poruke“, navela je novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar