Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odavno je u uvrstio kao neizostavani deo svojih javnih nastupa izgovaranje laži. Kako su godine na vlasti odmicale, tako je šef srpske države sve manje pazio kad i u kojoj prilici “zaobilazi istinu”, a neretko se dešavalo da njegove izjave budu demanti onoga što je ranije govorio. Tako je prakitčno preko noći, nakon što su su pojavile optužbe da je neko iz vrha države koristio Skaj aplikaciju za komuniciranje, predsednik odlučio da se napravi naivnim tvrdeći kako je on mislio da je reč o Skajpu.

Tokom posete Vladičinom Hanu, Vučić je tvrdio da nije tačno da država skriva informacije o slučaju Belivuk-Miljković, te da je je vrlo verovatno da su pojedini iz državnih institucija imali ozloglašenu Skaj aplikaciju koju su koristili članovi Belivukove grupe za komunikaciju. Kako kaže, on svakako nije, jer, za početak, dugo nije znao da izgovori ime aplikacije.

“Imam samo jedno sokoćalo koje menjam na godinu dana kad ga polupam. Ja prvih pet dana nisam ni znao koja je to aplikacija, ja sam govorio Skajp umesto Skaj pa su me ispravljali. Tako da moram da ih razočaram i da kažem da ne znam ni šta je to“, kazao je Vučić.

Prelević: Vučić se trese od straha zbog aplikacije Skaj

Podsetimo, povod za ovakvu izjavu predsednika države bila je izjava advokata i člana Skupštine Srbije, Boža Prelevića, koji je u intervjuu za nedeljnik NIN izjavio da se “Vučić trese od straha zbog aplikacije Skaj”.

“Vučić i ostali su u haosu. Mislim da se tresu od straha i da je samo pitanje kome su oni slali snimke i poruke i kada. To bi moglo direktno da poveže neke iz državnog vrha sa kriminalnim aktivnostima“, istakao je Prelević.

Neki drugi Vučić, par dana ranije tokom gostovanja na Dnevniku Radio televizije Srbije, koje je sam sebi organizovao, i te kako je znao šta je to aplikacija Skaj, šta ona predstavlja, a čak je znao i kakva je razlika između te aplikacije i drugih.

Pročitajte još...

Stručnjak za aplikacije, Vučić je postao sa “debelim” razlogom, imajući u vidu da je vanredno gostovanje na RTS-u organizovano nakon izjave bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je tvrdio da su pripadnici FBI pomogli da se razbije enkripcija aplikacije Skaj i da je to bio ključni trenutak za istragu protiv grupe Veljka Belivuka.

Vučić je to, brže bolje, demantovao:

“Za aplikaciju Skaj dobili smo podršku evropskih službi i to tek naknadno. I to ne za aplikaciju Skaj, već za aplikaciju Anom”.

Pomenuta izjava data je četiri dana pre nego što će nam predsednik saopštiti da dugo nije znao šta je aplikacija Skaj, pa se stoga logično postavlja pitanje da li se bilo šta može verovati čoveku koji je po potrebi stručnjak za aplikacije, a par dana posle igra ulogu naivnog čoveka koji ne ume da napravi razliku između Skajpa i Skaja.

Sajt vlasnika aplikacije Skaj oboren

Sajt kompanije koja je lansirala aplikaciju za šifrovanu komunikaciju „Skaj“, o kojoj smo sve saznali nakon hapšenja Veljka Belivuka i njegove ekipe, oboren je od strane FBI ranije ove godine.

Na sajtu vlasnika „Skaja“, navedeno je da je njihovu stranicu ugasila FBI i ovo obaveštenje sačekaće svakog korisnika koji pokuša da pristupi sajtu.

Foto: Printscreen/skyecc.com

„Optužnica je podignuta protiv izvršnog direktora i saradnika kanadske firme Skaj Global pod optužbom da su svesno i namerno učestvovali u zločinačkom poduhvatu koji je omogućio međunarodni uvoz i distribuciju narkotika putem servisa šifrovanih komunikacionih uređaja. Za Žanom Fransoom Eapom, izvršnim direktorom kompanije Skaj Global, i Tomasom Herdmanom, bivšem distributerom uređaja Sky Global, raspisani su nalozi za njihovo hapšenje“, navodi se u saopštenju.

Prema optužnici, kako je objašnjeno u saopštenju agencije iz 12. marta, uređaji kompanije Skaj Global posebno su dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova međunarodnih kriminalnih organizacija umešanih u trgovinu drogom i pranje novca. Kao deo svojih usluga, Sky Global je garantovao da sačuvane poruke na svojim uređajima daljinski izbrisati ako taj uređaj zapleni policija ili na drugi način ugrozi.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare