Tviter, Twitter, Ilon Mask, Elon Musk
Foto: Shutterstock/rafapress

Tviter se sprema da Ilonu Masku omogući pristup podacima mreže u pokušaju da odgovori na njegovu zabrinutost u vezi sa botovskim nalozima.

Tviter planira da Masku omogući pristup takozvanom „firehose“ API-ju koji predstavlja zbir svih podataka koje kompanija ima.

Odluka ima za cilj da okonča sukob sa milijarderom, koji je zapretio da će se povući iz ugovora o kupovini vrednog 44 milijarde dolara ako kompanija ne obezbedi pristup podacima koji su neophodni za procenu broja botovskih naloga na mreži.

Pročitajte još

Tviterov „firehose“ API praktično pokazuje šta bi korisnik video kada bi pratio svaki nalog koji postoji na mreži. Ovaj API je jedan od najznačajnijih resursa kompanije, delom zbog toga što omogućava precizno ciljanje oglasa, a delom i zbog lakšeg nadzora platforme. Pojedine kompanije poput Gugla i MIT-a su već imale pristup ovom API.

Mask bi mogao dobiti pristup API-ju već ove nedelje, prema izveštaju Vašington posta. Trenutno oko dvadesetak kompanija plaća pristup ovom API-ju, koji se sastoji ne samo od evidencije svih tvitova ikada objavljenih, već i informacija o uređaju i profilu sa kog su tvitovani.

Nakon što je Tviter u aprilu prihvatio ponudu o kupovini vrednu 44 milijarde dolara, Mask je u maju objavio da je ugovor „na čekanju“, izrazivši sumnju prema podacima mreže da botovi čine manje od 5 odsto ukupne korisničke baze. On je tom prilikom želeo i da umanji vrednost ugovora zato što je, prema njegovim rečima, situacija na mreži mnogo gora nego što se činilo.

U svom pismu, izvršni direktor Tesle optužio je Tviter da je krši aprilski ugovor i upozorio da zadržava pravo da otkaže sporazum o kupovini. „Tviter otvoreno odbija da se povinuje obavezama iz sporazuma o spajanju, što izaziva sumnju da kompanija krije tražene podatke“, navodi se u pismu.

Maskovi advokati su naveli da on ima prava na tražene podatke i da će to olakšati prenos vlasništva i transakciju.

Portparol Tvitera je na to odgovorio da će mreža „nastaviti kooperativno da deli informacije sa Maskom u skladu sa uslovima sporazuma o kupovini“ i dodali su da je to „u najboljem interesu svih akcionara“.

Međutim, dok podaci dobijeni uz pomoć „firehouse“ API mogu biti izuzetno dragoceni za studiju o botovskim aktivnostima, sam obim podataka ih čini nepreglednim, a sprovođenje opsežne studije botovskih aktivnosti zahtevalo bi značajno vreme i resurse.

Tviter je i dalje uveren da će se ugovor biti finalizovan. Na internom sastanku o kom je Blumberg izveštavao, izvršni direktor Tvitera uverio je zaposlene da se posao odvija po planu i da je planirano glasanje akcionara krajem jula ili početkom avgusta.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupuje Tviter – kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter